На последното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше прието

...
На последното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше прието
Коментари Харесай

САЩ и българската прокурата с общо разследване за „Нексо“

На последното съвещание на Висшия правосъден съвет (ВСС) беше признато настояването на основния прокурор Иван Гешев, беше гласувано и на прокуратурата беше предоставена сумата от 500 000 $ за изготвяна на задгранична експертиза. Според информацията, с която разполага „ Филтър “, сумата е предопределена за възлагане на задълбочена експертиза по делото „ Нексо “ (Nexo).

Досъдебното произвеждане се води от Националната следствена работа по отношение на пране на пари, данъчни закононарушения и незаконен сговор по член 253, член 255 и член 321, алинея 6 от Наказателния кодекс. Най-вероятно експертизата ще бъде предоставена на някоя от водещите американски адвокатски фирми, профилирани в разкриването и осветяването на финансови потоци и преводи, целящи да прикрият както произхода на средствата, по този начин и крайния адресат и автентичен притежател на парите. Специализираните на най-високо равнище в това отношение адвокатски фирми, които се броят на пръстите на двете ръце, са най-много американски, които включват в сформира си както извънредно способени юристи и финансисти, по този начин и някогашни високопоставени чиновници на ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ, профилирани в следствието, следенето и разкриването на комплицираните мрежи за укриване на пари и техните действителни притежатели, както и обвързваните с това голям брой закононарушения, пране на пари, укриване на налози, търговия с въздействие, корупция и така нататък Специализираните адвокатски фирми в Съединени американски щати, постоянно наричани „ данъчни следотърсачи “, имат извънредно висока експертиза и мрежи от информатори, позволяващи им да разкрият и финансови схеми, прикривани зад покупко-продажби с криптовалута или трансформирани в криптопортфейли.

Според нашите информатори експертизата е във връзка със почналото следствие против „ Нексо “, както и за четирима души, свързани с криптокомпанията – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, работила на територията на редица страни, включително и на такива с офшорен статут на записаните в тях компании. Особено задълбочена експертизата ще бъде във връзка с реализиране на банкова и кредитна активност без съответния законен статут и лицензи, както и трансферирането на действителни кешови приходи в криптовалути и укриването им в офшорни зони.

Висш съдебен съвет е съгласувал нуждата от незабавно финансиране на външната експертиза със служебния финансов министър Росица Велкова и МФ е дало зелена светлина по възлагането на експертизата. Това е втора доста сериозна стъпка от страна на Гешев и прокуратурата по следствието на „ Нексо “, обвързвана с високотехнологични принадлежности и ангажиране на интернационална експертиза. През март Висш съдебен съвет съгласува настояването на прокуратурата да се сключат контракти с две от профилираните световни платформи TRM LABS Inc. и Ciper Trace Inspector за разбор на транзакции на криптоактиви, включително и кросчейн платформи.

В началото на февруари тази година основният прокурор Иван Гешев беше на посещаване в Съединени американски щати. Тогава критиците му се пробваха да омаловажат визитата му и извършените от него срещи, като явно са пропуснали да извърнат внимание на обстоятелството, че нито един български жител, бил той политик и основен прокурор, не може да отиде в Съединени американски щати, в случай че не е поканен от хора или институции, които желаят срещи с него. Знакова беше срещата на Гешев с единия от поканилите го конгресмени Питър (Пит) Андерсън Сешън, наследник на дългогодишния шеф на ФБР Уилям Сешън. Очевидно измежду срещите, които основният прокурор е провел отвън светлината на прожекторите, са били точно с представители на основни проверяващи институции и специалисти. Именно те са дали и съответната информация, както и контактите с водещата американска проверяваща компания на Гешев. Ако някой си мисли, че това може да стане без директното присъединяване или безмълвното единодушие на формалните управляващи в Съединени американски щати, или не познава механизмите на американската страна, или се пробва да скрие тези условия от необятната аудитория в България. В тази връзка „ Филтър “ напомня, че на 22 януари тази година Антони Тренчев от името на „ Нексо “ заплаши през една от националните малките екрани основния прокурор и България, че „ Нексо “ стартира да ги съди за милиарди евро. До този миг няма никаква публична информация за стартирано от „ Нексо “ насрещно дело във връзка следствието на прокуратурата. Напротив, 8 американски щата, отпред с Ню Йорк, заведоха дело против „ Нексо “ и принудиха компанията да подпише съглашение, като заплати санкция в размер на 46,5 милиона $, бе й наложена 5-годишна възбрана да работи в Ню Йорк, както и да възвърне всички вложения с контрактуваните лихви на американските вложители.

Последното единствено удостоверява догатката, че по случая „ Нексо “ основният прокурор на България работи в спокоен синхрон с американските управляващи, което изяснява даването на експертизата и услугите на водеща американска адвокатска фирма в услуга на българската прокуратура по откриване на следите и офшорните убежища на милиардите, минали през „ Нексо “. Което е индикация за нещо друго – с типичния за тях прагматизъм американците са решили, че е по-добре да работят с Гешев, а не както внушават грантовите му съперници в България, да желаят свалянето му непременно.

Очевидно е, че в Съединени американски щати умеят да вършат разбори и да отчетат, че основният прокурор разполага освен с доста сериозен инструментариум от пълномощия, обезпечени от Конституцията, само че и с още 4 години продължаващ мандат. Когато за 2 години 5 пъти се организират избори в дребна страна като България и държавно управление не може да се сформира или стои единствено няколко месеца, най-логично е да се заложи на овластена фигура, която има обезпечена законова дълготрайност и резистентност на позицията си. Ако анализът на „ Филтър “ е прецизен, Гешев и българската прокуратура ще задълбочават контактите си със Съединени американски щати и респективно от ден на ден ще бъдат инструмент за ограничение на съветското въздействие в България и за респектиране на тези политици, за които има подозрения за финансова обязаност и зависимости от Путин.

Симеон Аспарухов,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР