На последното си заседание Министерският съвет реши да получи допълнителен

...
На последното си заседание Министерският съвет реши да получи допълнителен
Коментари Харесай

Зам.-кметът на Смолян: С парите от правителството ще асфалтираме улиците с приключил воден цикъл

На последното си съвещание Министерският съвет реши да получи спомагателен транфер по бюджета си на стойност 9 млн. лева От тях 7 милиона са за ремонт на пътища и улици в селата и регионалния град. Другите 2 млн. лв. са за поправки на пътната настилка в курорта „ Пампорово “.
По време на днешния брифинг за приключените СМР в някогашния Диспансер за туберкулозно заболели в Смолян, трансфорат в Дневен център за хора с деменция, попитахме зам.-кмета на общината за кои обекти ще се употребяват и по кое време ще разгласят публичните поръчки. Тя съобщи, че процедурата за ремонтите е към този момент приключена и имат реализатор. Справка в уеб страницата на община Смолян сочи, че изпълнителят е „ ИСА 2000 “ ЕООД на Юлиян Инджов, като контракт още не е подписан, само че процедурата в действителност е финализирана и неговата компания е препоръчана на кмета за подписване на контракт. Прогнозната стойност на обектите е 5,160 млн. лв. с Данък добавена стойност. За Смилян процедурата е обособена. Според контракта, подписан март месец 2019 година, реализатор за Смилян е компанията „ БКС – Горна Оряховица “ АД на стойност над 1,770 млн. лв. с Данък добавена стойност. Повече детайлности вижте в изявлението.
Г-жо Цекова, получихте много солидна сума за улици и пътища от държавното управление преди ден, кои ще са предпочитаните обекти?
Двата милиона са извънредно за за пътища и улици, както са по Общия организационен проект на Пампорово. Останалите средства - част от тези 7 милиона отиват за уличната мрежа на село Смилян, за които имаме подписан контракт. Общинските съветници непрестанно питат за какво това не е свършено - тъкмо поради липса на средства. Те са към този момент факт. Останалите ще бъдат разпределени по другите обитаеми места. Около 5,5 млн. лв. ще бъдат разпределени по този начин, че най-тежките сектори да бъдат завършени. Такива пари няма по какъв начин да стигнат за цялата пътна мрежа, която е над 240 километра с номенклатура SML. Ние имаме по няколко довеждащи пътя до другите обитаеми места и страната ни подкрепя единствено за един от тях. Всичко останало е грижа на общината, както и за уличките в селата.
За град Смолян кои са?
" Хан Аспарух " е категорично подчертана, само че тя ще бъде направена наложително откакто компанията, която извършва водния цикъл, завърши работа. Всички улици ще бъдат асфалтирани откакто мине водният план.
А имате ли подготвеност в скоро време да обявите социална поръчка за тях?
Имаме извършени публични поръчки авансово.
Тоест, сте чакали средствата да  постъпят, по този начин ли?
Ние средствата ги желаеме от пролетта и в този момент ги получихме. Вече имаме определен реализатор.
Кога да чакаме, че ще стартира да се работи в града?
По това време малко мъчно, като издадат част от обектите по водния цикъл. Те поетапно одобряват строително-монтажните действия, ние по-късно ще се намесим.
По плана за чист въздух и промяна на горивната база още веднъж удължихте периода, до каква степен се стигна?
Отново дадохме късмет и доста хора, откакто започнаха анкетите, питат още веднъж, макар осведомителните срещи във всички квартали. Благодаря на всички медии, които разпространявате информация за плана. Доста хора обаче още не бяха се срещнали с опцията за замяна на горивната база в техните семейства и в този момент се получават много заявки, включително и от селата. Ние призоваваме посредством вас, посредством кметовете и кметските наместници нашите съграждани да подават заявки, с цел да можем в действителност да осъществим програмата.
Защо първоначално всички бяхме с чувството, че отпуснатите средства и прогнозния брой семейства няма да са задоволителни, а се оказа, че претендентите са по-малко от опцията? Излиза ли въпреки всичко, че хората не желаят да се разделят с отоплението на дърва?
Точно по този начин. Има и други различни способи. В идващия програмен интервал наложително чистотата на въздуха ще бъде приоритет за всички. Апелирам всички да се възползват от програмата, както и за санираните блокове. Там горивата би трябвало да са различни. Да, и за твърдото гориво има способи по какъв начин да се употребяват. Дървата би трябвало да стоят най-малко две години и да са изсушени, да има пиролиза на изгарянето им. В транспортните билети на дървата към този момент написа, че са влажни. Те не са приложимост, тъй като отделят извънредно доста катрани и фини прахови частици при изгарянето си. За тях има специфични филтри за комините, които всеки може да сложи, с цел да пречиства въздуха.
Тази алтернатива планувана ли е по този план?
Не.
Колко заявки са подадени досега?
В момента не мога да кажа с акуратност, само че са над 2500 към този момент. Много сме покрай края. Знаете, че имахме доста мобилни станции, ситуирани в града по отношение на голям брой тъжби на жители от кв. Устово. Измерван беше въздухът от пролетта до късна есен. Онлайн можем да забележим всеки ден какво се случва.
Колко са станциите, които мерят въздуха в града?
В момента е една. Другите към този момент ги прибраха.
Защо?
Защото са мобилни и ги употребяват за разнообразни обитаеми места. Санирането се оказа от огромно значение. Ние получаваме информации от съответните държавни горски стопанства какъв брой дърва за огрев са продали на популацията. Количествата са намалели. Сега е ред да си прочистим гората от короядните петна. Преди боледуваше белият бор, малко черен бор. В момента боледуват смърчовете, което не е добре за високопланинския пояс. Сигурно виждате като слизате от Пампорово по панорамния път смърчове, които са в оранжево - това значи, че боледуват.
Какъв е спадът в поръчките за дърва за огрев?
Не мога да ви отговоря, тъй като не чаках този въпрос, само че има много  заводи за пелети и много хора премиха на различно гориво. Бързо се развива и газификацията на града. Няколко квартала са обхванати, изключително в централната градска част.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР