На последното планирано заседание на европейските комисари преди лятната ваканция

...
На последното планирано заседание на европейските комисари преди лятната ваканция
Коментари Харесай

Politico: Военната икономика в Европа става реална

На последното планувано съвещание на европейските комисари преди лятната почивка през днешния ден брюкселските технократи ще се опитат да упражнят най-мащабните си пълномощия, които са имали до момента: правото да наложат наложителни правила за потреблението на газ в 27-те държави-членки на блока.
Докато жителите от Португалия до Полша се потят и умират в рекордни горещини, от техните държавни управления се желае да подпишат в границите на шест дни отвод от правото си на енергиен суверенитет. Мерките се прокарват благодарение на изключителни протоколи, което значи, че никоя страна няма да може да наложи несъгласие на проекта и Европейският парламент няма да има право на глас, оповестява Politico.
Тези изключителни стъпки демонстрират какъв брой близо са европейските страни до това, което е допустимо да се случи като последица от дейностите им в поддръжка на Украйна против нахлуващите сили на Русия. Тъй като инфлацията в целия район към този момент се е повишила, частично заради провокираните от войната разстройства на пазара, битката на Европейски Съюз с Русия за газа ще сложи на тестване до краен лимит решителността на блока. Икономическият удар може би едвам в този момент стартира.
Документите, получени от Politico, съдържат обстоен план за механизъм за предизвестие в целия Европейски Съюз, който ще разреши на Брюксел да издава заповеди за наложително понижаване на потреблението на газ от август до май. Съкращенията могат да бъдат "задействани във всеки един миг ", в случай че се окаже, че доставките на газ няма да са задоволителни блокът да изкара зимата.
Съгласно предлагането страните ще би трябвало до края на септември да актуализират националните си проекти за деяние при изключителни обстановки с доброволни ограничения за понижаване на потреблението на газ.
Все още не е избран размерът на понижението на потреблението на газ, което може да бъде наложено. Но съгласно двама дипломати се приказва за понижение сред 5 и 20%, като упованията са за дефинитивно съглашение в границите на 10-15%.
До 26 юли, когато се чака министрите на енергетиката на Европейски Съюз да одобрят новите правила, европейците може да се разсънят и да се окаже, че им е неразрешено да пускат безсистемно климатика или с понижаването на температурите през идващите месеци да пускат отоплението на прекомерно висока температура.
Предприятията, считани за "несъществени " - което съгласно документите на Комисията би могло да значи керамичната, стъкларската и химическата индустрия, само че в някои общини като Мюнхен включва и локалните пекарни, биха могли да получат пари, с цел да изключат непринудено електричеството, или в краен случай да се окажат първи на опашката за понижаване на газа.
Всичко това се предлага в името на акцията на Европейски Съюз за взаимност с Украйна.
В устрема си да спре настъплението на армиите на Путин, Брюксел се опита да лиши Кремъл от милиарди доходи от продажбата на природен газ, като непринудено понижи тази година потреблението на съветски газ в Европейски Съюз с две трети.
Това не даде резултат и страните от Европейски Съюз ясно обявиха, че не са склонни да постановат наказания за газа, макар че през декември тази година ще стартира да работи петролно ембарго.
Вероятно към този момент е прекомерно късно: Данните на Международната организация по енергетика (МАЕ), оповестени в понеделник, демонстрират, че след нашествието Москва към този момент е спечелила три пъти повече от нормалните си доходи от продажби на петрол и газ за една зима, което значи, че може да си разреши да продължи да понижава доставките на запад към Европа.
Путин с възторг одобри слабостта на Европа към съветската сила, трансформирайки газа в най-мощното си икономическо оръжие. Досега рускит "Газпром " понижи или приключи изцяло доставките на газ за 12 страни. Сега Брюксел се пробва да си върне контрола, като забави потреблението на запасите от газ в европейските газохранилища до момента в който може.
Тъй като напъните на водачите да търсят различни доставки от Близкия изток значително се провалят, въглищните централи в Европейски Съюз още веднъж възвръщат работата си, фабриките минават към прилагане на мазут, а политиката за надзор на излъчванията е спряна.
Часовникът тиктака: В четвъртък газопроводът "Северен поток " сред Русия и Германия ще възобнови отчасти доставките си след 10-дневно спиране.
Националните водачи на Франция, Германия и Испания настояват, че най-вероятният сюжет е "Северен поток " да остане изключен, като се чака съветските газови потоци по други направления към Европа в най-скоро време също да бъдат спрени.
"Работим по догатката, че той няма да се върне в употреба ", съобщи комисарят по бюджета на Европейски Съюз Йоханес Хан пред кореспонденти в Сингапур във вторник, съгласно Wall Street Journal.
Ако Хан е прав, дълготрайната вероятност ще бъде ужасна. Изчисленията на Европейска комисия сочат 1,5% спад на Брутният вътрешен продукт в целия блок, в случай че Москва спре доставките на природен газ.
За да се преодолее сходен удар след понижаването на температурите, "допълнителният газ, който би трябвало да се спести през идващите три месеца, е от порядъка на 12 милиарда куб. метра - задоволително, с цел да се изпълнят към 130 танкера с полутечен природен газ ", съобщи шефът на МАЕ Фатих Бирол.
И въпреки всичко някои от най-силните гласове, които призоваваха Русия да бъде осъдена със наказания, към този момент скърцат със зъби против последния проект на Еврокомисията. Затягането на коланите вкъщи, с цел да се подкрепят съседи, които харчат доста газ, като Германия, не е известно в някои елементи на Източна Европа.
Берлин е една от дребното столици, които са подписали така наречен съглашения за взаимност, в които прилежащите страни дават обещание да споделят спомагателен газ в спешни обстановки. Комисията прикани страните да подпишат повече такива съглашения, само че някои се притесняват, че тези доброволни договорености ще бъдат наложени със наложителни съкращения вкъщи, в случай че няма задоволително за тях.
"Ние сме срещу налагането на наложителни цели за понижаване на излъчванията ", съобщи полският министър на климата Анна Москва, чиято страна в този момент е изправена пред очертаващата се опция за дефицит на въглища в страната след глобите върху съветския импорт. Според данните на Европейска комисия Полша няма съглашения за взаимност с никоя от своите прилежащи страни, само че все пак Анна Москова беше безапелационна, че "механизмът за взаимност не би трябвало да води до понижаване на енергийната сигурност на нито една страна членка ".
Унгария отиде по-далеч. Правителството на Виктор Орбан разгласи, че новите му проекти за изключителни обстановки в енергетиката ще забранят природният газ да напуща границите на страната от август, което провокира остри упреци от страна на комисаря по енергетиката на Европейски Съюз Кадри Симсон.
"Отделните национални ограничавания, засягащи трансграничните газови потоци, са неоправдани и могат единствено да изострят проблемите в актуалната обстановка на газовия пазар ", предизвести Симсон.
В Испания и Португалия държавните управления към този момент отчасти субсидират цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия, и следят по какъв начин Франция внася цялата допустима евтина сила. Испанските скептици акцентират, че пестенето на газ вкъщи няма да помогне доста на френските им съседи, като се имат поради лимитираните газови връзки сред двете страни.
"Намираме се в обстановка, в която би трябвало да се реши по допустимо най-хубавия метод по какъв начин да се разпределят ресурсите ", споделя Георг Рикелес, асоцииран шеф в Центъра за европейска политика.
"Много е мъчно изцяло да се реализира цялостно социализиране или взаимно вдишване на разноските, свързани с рецесията, когато изборите, които обуславят [настоящата ситуация], са национални. "
Дипломат от Европейски Съюз призна, че налагането на нормиране на горивата в страните от Европейски Съюз би било немислимо в естествени времена, само че поради рисковете през зимата "не можем да изключим нито един вид ".
Друг посланик беше по-директен: "Това въобще не ни харесва. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР