На последния търг на международната платформа за търговия Global Dairy

...
На последния търг на международната платформа за търговия Global Dairy
Коментари Харесай

Глобалният индекс за търговия с млечни продукти покори 7-годишен връх

На последния търг на интернационалната платформа за търговия Global Dairy Trade (GDT) през предходната седмица, цените на търгуваните артикули се покачиха в допълнение. Най-значително нарастване е записано при маслото, само че се покачиха и цените на пълномаслено мляко на прахуляк. Индексът GDT, в който се обобщава набор от разнообразни млечни артикули и договорни интервали, се е нараснал с 1,4% спрямо предходното събитие и по този метод доближи най-високата стойност от март 2014 година Индексът от август 2021 година, с едно спиране, непрестанно се увеличена. Експертите отдават позитивната наклонност на продължаващото лимитирано предложение и трайното положително търсене.

Индексът за маслото се е нараснал при последното GDT събитие приблизително за всички контракти с 3% до 6,668 USD/t. При маслото се следи в допълнение нарастване от 4,6% до 5 791 USD/т. Индексът за сирене чедър се увеличи приблизително с 1% до 5220 USD/t. Продължава позитивната наклонност в цените на млякото на прахуляк.

Наблюдаваното от началото на август внезапно нарастване на цените на обезмасленото мляко на прахуляк продължи, цената се увеличи приблизително с 1,3% за всички контракти до 3721 USD/t и по този метод доближи петгодишен връх. Индексът за пълномаслено мляко на прахуляк – най-търгуваният артикул на този аукцион се увеличи с 0,6% до 4008 USD/т. Индексът GDT за пълномаслено мляко на прахуляк има наклонност нагоре от началото на септември.

Общо на последното GDT събитие са продадени 31 092 т млечни артикули, което още веднъж е по-високо спрямо предходния търг (30 397 т). Броят на участващите участници понижа от 175 на 167.

Анализаторите показват лимитираното предложение и непрекъснато положително търсене

Международните анализатори отдават новото повишаване на цените на GDT главно на продължаващото лимитирано предложение на международния пазар на мляко и непрекъснато положително търсене. Експерти от новозеландската фондова борса NZX показват, че производството на мляко в Австралия и Нова Зеландия през първите четири до пет месеца на новия сезон 2021/22 година е било с към 3% по-ниско в съпоставяне със същия интервал на миналата година заради неприятно време условия. В Европейски Съюз доставките на мляко са в застоялост от януари до септември 2021 година на равнището от миналата година.

За разлика от тях, Съединени американски щати регистрират 1,6% нарастване на производството през първите 10 месеца на тази година. От страна на търсенето Китай още веднъж господства в последния търг, само че също и купувачи от други райони (Африка, Близкия изток, Югоизточна Азия) се покриха необятно със артикули. Следователно общите условия за международния пазар на мляко са към момента позитивни, акцентират анализаторите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР