На последните два вота отклоненията на представителните извадки“ на агенциите

...
На последните два вота отклоненията на представителните извадки“ на агенциите
Коментари Харесай

Целта на „езкитпола“ бе да се внуши, че Терзиев печели с огромна преднина и няма смисъл да се гласува

На последните два вота отклоненията на „ представителните извадки “ на организациите са 15% при статистическа неточност до 4%

Стефан Ташев, Breaking.bg

Ама по какъв начин по този начин exit-poll-вете дадоха такава огромна преднина за вас, а резултатите демонстрираха нещо доста по-различно? Има ли машинация при броенето на гласовете? Тези малоумни въпроси зададе на претендента на „ положителните сили “ Васил Терзиев една изрусена водеща в „ национална телевизия “. Тоест верният претендент, който малкия екран обслужва, печели, само че неприятните в ЦИК, ОИК и СИК, мамят и му смъкват процентите.

Тази пропагандна теза няма нищо общо с действителността, само че идеално обслужва „ смяната “, която все упреква някой, че и пречи да завоюва изборите.

А истината е тъкмо противоположната. И на парламентарните избори през април и в този момент на двата тура на локалните избори данните от така наречен exit-poll-ве и резултатите се разминаха фрапантно. Защо?

Това е част от технологията на измамата на хора, свързани с ПП-ДБ като част от тактиката за продобиване на изборите в огромните градове, непременно. Включително и посредством операции на публичното мнение

На парламентарните избори от самото начало, несъмнено под сурдинка и през електронни медии, приложения и други платформи се даваха „ междинни резултати “ по часове „ по какъв начин върви гласуването “. Според тях ПП-ДБ печелеха с над 5% и това се твърдеше, в това число и в телевизионните студия след края на изборния ден. Данните на социолозите бяха учредени точно на exit-poll.

Измамата рухна след идването на паралелното броене, което сподели, че ГЕРБ печели изборите с 6%. Данните бяха доказани и от формалното броене на 100% протоколи на ЦИК.

Е от кое място се получи разлика от 11%? Това и изрусена водеща мъчно може да изясни.

На локалните избори, главно в София, операцията с т.нар „ екзитпол “ доближи своята кулминационна точка. Особено на втория тур. На първия се твърдеше, че претендента на ПП-ДБ Васил Терзиев води с 15% пред Григорова и Хекимян.

На 29 октомври съвсем през всички огромни електронни медии, най-много посредством обществените мрежи или приложения като „ Вайбър “, се подхвърляха някакви цифри по тази причина „ по какъв начин върви гласуването в избран час “ за София, Варна, Пловдив, Бургас и други огромни регионални градове.

Числата от т.нар „ езкитпол “ в другите издания се разминаваха от време на време с 10%. Но общо взето всички твърдяха, че „ Терзиев мачка в София и размазва съперниците си “. Което се оказа цялостна неистина, тъй като след преброяването на гласовете стана ясно, че води на Григорова с по-малко от 6%. Абсурдни бяха данни на българският „ Галъп “ за Варна да вземем за пример. Според техния „ екзитпол “ претендентът на ГЕРБ Иван Портних и претендента на „ смяната “ Коцев са с изцяло изравнени гласове 26,9% против 26,9%. След формалното броене разликата сред Портних и Коцев бе 7%. Не е ли доста 7% разлика?

На втория тур се повтори същата картина. „ Екзитполове “ даваха преднина на Терзиев пред Григорова с 15% през целият избирателен ден. Докато не лъснаха числата от паралелното броене, че разликата сред първия и втория е 1% и в границите на статистическата неточност. И това вся заплашителен ужас в студията на „ националните малките екрани “ и аватарите на „ смяната “ поканени там да хвалят успеха на „ положителните сили “. Един водещ едвам не припадна.

Как може да има разлика от 15% сред „ екзитпол “ и публични данни? Това естествена статистическа неточност на социолозите ли е?

Ето по какъв начин.

С решение №№ 2609-МИ от 6 октомври т.г. на Централната изборна комисия се дефинират изискванията и реда за осъществяване на допитвания до публичното мнение, социологически изследвания и изследвания „ на изхода “ в изборния ден и регистрация на организациите, които ги правят, за изборите за общински съветници и кметове 29 октомври 2023 година

Според член 6 от тях резултатите от изследванията, осъществявани в изборния ден (exit-poll), се оповестяват не по-рано от 20,00 ч. на изборния ден.

Забранява се под каквато и да е форма общественото разгласяване на каквито и да са резултати от изследвания, осъществявани в изборния ден (exit-poll), преди оповестяване края на изборния ден от ЦИК.

Така. Сега да забележим какъв брой социологически организации са одобрени от ЦИК да правят анкети на изхода на изборните секции в страната.

С решения на ЦИК сред 10 и 13 октомври са регистрирани четири социологически организации, които да правят екзитполове в страната.

Това са „ Галъп Интернешънъл Болкан “ АД, „ Алфа рисърч “ ООД, „ Тренд “ ООД и „ Маркет ЛИНКС “ ООД.

От решенията на ЦИК, които  могат свободно да се видят на интернет страницата на комисията, излиза наяве и с какъв брой анкетьори разполагат тези организации, с цел да правят „ екзитполове “ в изборния ден. Ето и линк към тях:

Ето ги данните. „ Маркет ЛИНКС “ декларира, че ще употребява 295 анкетьори за страната, „ Алфа Рисърч “ в началото 220, след това назначава още 10 или общо 230 анкетьори.

Българският „ Галъп “ на Първан Симеонов дава информация за 233-ма анкетьори, след това желае от ЦИК назначението на още 15, с което общата численост става 248. С максимален брой анкетьори е организация „ Тренд “ – 404 души.

Сега въпрос към първокласници.

Как с 295 анкетьори в изборния ден една от организациите има „ екзитпол “ за София и да речем още четири регионални града? И то от действителни данни? При състояние, че единствено в София изборните секции за локалните избори бяха 1600?

Както видяхме останалите организации употребяват почти същият брой анкетьори, без „ Тренд “, чийто брой е двойно по-голям. Но даже и при 400 анкетьори по какъв начин имаш действителни данни за София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен и още градове? Как?

Някои от организациите имат контракти с малките екрани и вестници, само че ЦИК не разрешава разгласяването на данни от „ Екзитпол “ преди краят на изборният ден. Откъде тогава  съвсем всички електронни медии вадеха „ данни по какъв начин върви гласуването “? След като единствено четири организации имат право да вършат „ езкитполове “? А данни се предоставяха импровизирано от още социолози или представящи се за такива, които както виждаме нямат право да вършат извадки на изхода на гласуването? Кой дава тези данни и кой подсигурява, че те са същински?

Просто технология на измамата. Запознати изясняват „ грешките “ на социологическите организации доста просто. Три от четирите регистрирани организации за „ езкитполове “ гравитират към бизнесгрупировката на Иво Прокопиев, като една от тях е и негова благосъстоятелност. Прокопиев е гуруто на ПП-ДБ и негов главен спонсор.

Целта на мероприятието „ езкитпол “, изключително на втория тур на изборите в София, бе да се внуши на гласоподавателите, че Терзиев печели с голяма преднина и няма смисъл да отиват до урните, откакто спечелилият е явен още от обяд. И по този начин Терзиев в действителност да завоюва. Фотофинишът обаче сподели цялата тази технология на пропагандата.

Да, социолозите ще кажат, че анкетите са анонимни и интервюираните лъжат. Вероятно е по този начин. Обаче 15% разминавания сред данни от „ езкитпол “ и публични резултати надвишават с доста статистическата методика за разминавания, избрани от самите организации пред ЦИК.А тя е грешката да е в границите на 4%.

Експерти по изборно законодателство настояват, че „ грешките с 15% разминавания “ се случват единствено през последните две години, откогато на политическия хоризонт изгря звездата на „ смяната “.

Ще се поинтересуват ли правоохранителните органи от тази машинация и операция на публичното мнение?

И ще изискат ли от социологическите организации да дават информация на кои медии са давали данни в нарушаване на Изборния кодекс и решенията на ЦИК?А в случай че не са давали данни, кой популяризира данни от „ екзитполове “ в обществените мрежи, медиите и приложения? Тролове, платени от една политическа мощ, която завоюва въпреки всичко София може би точно с помощта на тази машинация?

Или платени от кандидат-кмет милионер?


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР