На последната пресконференция на Федералния резерв за 2023 г. председателят

...
На последната пресконференция на Федералния резерв за 2023 г. председателят
Коментари Харесай

Защо най-очакваната рецесия в историята така и не се случи?

На последната конференция на Федералния запас за 2023 година ръководителят на Фед Джером Пауъл направи нещо като " победна обиколка ". Икономистите - в това число тези от личния състав на Фед - всеобщо чакаха криза през 2023 година, защото централната банка увеличи лихвените проценти, с цел да понижи непрекъснато високата инфлация. Икономическият спад обаче по този начин и не пристигна.

" Много огромна част от анализаторите предвидиха доста слаб напредък или криза ", сподели Пауъл. " Това освен не се случи, само че в действителност имахме доста мощна година ".

Въпреки че това е добра вест както за бизнеса, потребителите, по този начин и за вложителите, непредвиденият поврат на събитията повдига въпроса: Как анализаторите са се объркали толкоз доста този път?
 Снимка 577881
Източник:

Отговорът се крие в невиждания темперамент на пандемията от Коронавирус и историческия фискален тласък от 5 трилиона $, който държавното управление на Съединени американски щати напомпа в стопанската система в отговор, споделиха икономисти пред Yahoo Finance в изявленията.

" Това беше голямо предизвикателство ", сподели основният американски икономист на Deutsche Bank Матю Лузети.

" Естеството на прогнозирането е, че постоянно поглеждате обратно към историята, или посредством вашите модели, или посредством търсене на исторически паралели, и [опитвате] да прецените какъв брой сходни или разнообразни са нещата от предишното и да получите исторически междинни отговори...

И когато нямате подобен интервал, към който да погледнете обратно, това прави нещата необикновено сложни. "
 Спадът на частното ползване дърпа стопанска система №1 в Европа към криза
Спадът на частното ползване дърпа стопанска система №1 в Европа към криза

Германия е единствената огромна стопанска система, която съгласно Международния валутен фонд ще се свие тази година.

Изненадата на потребителските разноски

Миналата 2023 година ще бъде запомнена като една от устойчивите за американските консуматори, защото хората отвориха портфейлите си повече, в сравнение с предвидиха икономистите. Това се случи значително, тъй като американците влязоха в годината с повече пари, в сравнение с мнозина допускаха, подкрепени от трилиони долари, изпратени в стопанската система по време на пандемията.

Това докара до голямо нарастване на непотребните спестявания до степен, която нормално не се следи при рецесии, съгласно Луцети. Тези спомагателни пари в портфейлите на потребителите доведоха до повече разноски, в сравнение с нормално се чака при излизане от криза, като тази, която се случи в ранните стадии на пандемията през 2020 година

Добавете към това, че първичната оценка на държавното управление за спестяванията беше преразгледана по-високо предходната година и има ясна картина, че потребителите просто идват от по-силна позиция през 2023 година, в сравнение с доста икономисти са моделирали.

" Допреди няколко месеца смятахме, че семействата ще изчерпят тази непотребна ликвидност до края на тази година ", сподели икономистът от Wells Fargo Шанън Сийри. " И тогава проверките на данните демонстрират, че семействата ще имат малко повече покупателна дарба в това си качество. "

Тези промени " направиха прогнозирането доста предизвикателно ", съгласно Сийри.

Домакинствата и компаниите са " изолирани " от нараствания на ставките

Икономическите екипи на Wells Fargo, Deutsche Bank, Bank of America, EY и Jefferies неотдавна споделиха на Yahoo Finance, че са очаквали по-високите лихвени проценти да ударят потребителските портфейли по-бързо и по-агресивно, в сравнение с в действителност го направиха.

Обикновено възходящата среда прави всичко по-скъпо. За американците е по-скъпо да теглят заеми. Ипотечните лихви се покачват. Цената на капитала за бизнеса също се усилва. Това значи, че работодателите би трябвало да понижат разноските в други области като личен състав, с цел да компенсират по-високите разноски за заеми.

Този път потребителите и компаниите бяха заключили ниски лихвени проценти преди или по време на пандемията и затова не бяха изложени на сериозните нараствания, които започнаха през март 2022 година

" Гледате тези доста бързи нараствания на лихвите и приемате, че това значи, че ще има такива пагубни въздействия върху стопанската система ", сподели американският икономист от Jefferies Томас Саймънс.

" Но в реалност както семействата, по този начин и корпоративният бранш са доста по-изолирани от повишение на лихвите, в сравнение с изглеждаше, и сигурно, в сравнение с са били в предходните цикли на повишение на лихвите, въз основа на това по какъв начин финансират активността си. "

За Саймънс това ясно се прояви на жилищния пазар. Въпреки че лихвите по ипотечните заеми доближиха най-високите си равнища от повече от 20 години, като лихвите съвсем допряха 8%, малко американци в действителност са платили тази ставка, защото пазарът на жилища дейно замръзна. Анализ на Bank of America сподели, че ефикасната ипотечна рента, която в действителност заплащат притежателите на жилища, е по-близо до 4%.

Графика в икономическите вероятности на Bank of America за 2024 година демонстрира, че въпреки ипотечният % да се е повишил с възходящите лихвени проценти, действителният %, който доста американци заплащат, се е нараснал нищожно през последната година.

Това държеше потребителите " изолирани " от политиката, съгласно основния американски икономист на Bank of America Майкъл Гапен. Агресивните ходове на Фед при започване на цикъла на повишение на лихвените проценти, съчетани с непрекъснати апели за криза от разнообразни играчи в промишлеността, накараха потребителите и бизнеса да се приготвят за скок в цената на заемите.

" Това е малко абсурд: колкото по-предпазливи стават хората, толкоз по-малка е вероятността да се претоварите и да имате спад ", сподели Гапен.

И затова " по този начин наречената най-широко планувана криза в историята на човечеството " сама по себе си може да бъде част от повода, заради която рецесията в никакъв случай не е пристигнала, съгласно Гапен, защото доста консуматори са били наясно, че лихвите ще се повишават.
 Англия изпада в криза, само че един бизнес я заобикаля
Англия изпада в криза, само че един бизнес я заобикаля

Страната регистрира най-високата инфлация от всички развити стопански системи

Отслабване на пазара на труда, което по този начин и не настъпи

Икономиката на Съединени американски щати загуби повече от 9 милиона работни места през 2020 година, най-големият спад за календарна година в историята, съгласно Бюрото по трудова статистика. Най-голямата загуба пристигна в промишлеността за отдих и хотелиерство, защото американците значително си останаха у дома, с цел да избегнат излагането на Коронавирус и доста компании затвориха.

Това направи работата по прогнозиране още по-предизвикателна три години по-късно. Много икономисти чакаха по-високите лихвени проценти да лимитират бизнес интензивността и в последна сметка да доведат до повишение на равнището на безработица.

Но някои от секторите, наранени най-тежко по време на пандемията, като свободното време и хотелиерството, към момента се възстановяваха през 2023 година и способстваха за изненадващите облаги на пазара на труда, съгласно Лузети.

В частния бранш анализът на Deutsche Bank сподели, че 70% от работните места през тази година са в областта на свободното време и хотелиерството, както и в опазването на здравето и образованието. Премахнете тези и темпът на напредък на работните места ще бъде по-близо до темпа, който нормално предшества рецесията, сподели още специалистът.

Добавянето на работни места, съчетано с неналичието на съкращения на работни места, което доста икономисти в началото предвидиха, доведоха до мощен пазар на труда и исторически ниско равнище на безработица през 2023 година.

Икономистът от EY Лидия Бусур счита, че съкращенията, които мнозина чакаха, евентуално в никакъв случай не са пристигнали, защото провокациите при наемането на работа на фона на повторното отваряне на стопанската система - и големите вложения, изразходвани за привличане на гении назад в работната мощ - към момента са били най-важни за работодателите.

" Компаниите имаха в действителност мъчно време да привлекат верния гений и да възстановят работната си мощ след пандемията ", сподели Бусур. " И мисля, че това в действителност беше фактор, с цел да забележим фирмите в действителност да държат на своята работна мощ и най-хубавия си гений в тази среда. "

Освен това мощният напредък на заплатите и възходящото присъединяване на работната мощ накараха потребителите да имат повече пари за харчене през 2023 година, в сравнение с мнозина чакаха.

" Няма да получите криза в стопанската система на Съединени американски щати, в случай че потребителят не направи крачка обратно, а потребителят евентуално няма да направи крачка обратно, в случай че пазарите на труда не отслабнат ", сподели Гапен.

Нормална година на хоризонта?

Икономистите са доста по-раздвоени по отношение на това какво значи всичко това за 2024 година Някои, като Гапен от BofA и екипът на Goldman Sachs, не виждат криза през идната година.

Други, като Лузети от Deutsche Bank, към момента чакат лека криза през 2024 година, защото изоставащите въздействия от акцията за стягане на ограниченията на Фед карат фирмите да редуцират служащи и да покачват равнището на безработица.

Все отново мнозина са съгласни, че краят на 2023 година идва, когато стопанската система е доста по-близо до естественото си положение преди пандемията. Разликата сред отворените и наеманите работни места е на най-ниското си равнище от повече от две години.

Коефициентът на присъединяване в работната мощ се върна до равнищата отпреди пандемията и забележителните скокове на заплатите, следени по време на стегнатия пазар на труда след блокирането, се изпаряват.

Всичко това отразява връщане към естественото, добре пристигнал знак за една промишленост, която употребява историята, с цел да си помогне да планува какво ще последва.

" 2024 наподобява като стопанска система, която е на път да се възстановява ", сподели Лузети. " И да се надяваме, че тези типични взаимоотношения, които използваме като икономисти, стартират да се демонстрират още веднъж и става малко по-лесно за прогнозиране. "

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР