На посещение в Брюксел бяха представители на академичния елит, част

...
На посещение в Брюксел бяха представители на академичния елит, част
Коментари Харесай

Проф. Ана Кочева: Случаят в Битоля доказва омразата, която съществува в РСМ вече 70 години

На посещаване в Брюксел бяха представители на университетския хайлайф, част от националния кръг " За Македония ", които се пробват да убедят евродепутатите в правотата на българската позицията ни във връзка с Република Северна Македония.

" Ние неведнъж през годините сме говорили, че нормално в Европа не ни схващат, това не е по този начин, тъй като просто в Европа не бяха чували гласа на науката. Сега го направиха, това е първа стъпка и занапред всичко следва. Интересът беше доста огромен, имахме доста срещи. Това, че хора от Северна Македония са там, е реалност, вършат голям рейд в европейските столици. Първата ни среща беше с групата " За Западните Балкани " ". Това описа пред Българска национална телевизия проф. Ана Кочева, която е част от групата учени, които организират диалози в Европарламента.

" В рамките на тази среща, направихме презентация, занесохме към 200 книги на британски език, продукция на Българска академия на науките, които се разграбиха мигновено. Втората среща беше с българските евродепутати, беше значимо те да чуят гледната точка на науката и също по този начин съответни образци за тъпчене на правата на българите в Северна Македония. Това са покъртителни случаи от последните години. Става дума за отричане на здравна помощ единствено поради това, че някой се обявява като българин, става дума даже за смъртни случаи. Реши се специфична делегация да отиде на място да изследва погазването на тези права ", обясни още проф. Кочева.

Тя разяснява и визитите на комисаря по разширението Оливер Верхеи в България, който дефинира като фрустриращ обстоятелството, че България към момента не се е схванала със Северна Македония.

" Оливер Верхеи сподели, че няма да остави и камък необърнат, до момента в който не реализира това, което желае, аз бих го посъветвала да преобърне камъните в Македония, тъй като там може да се окаже, че ще проплачат прекалено много български ориси, което той би трябвало да има поради ", съобщи проф. Ана Кочева.

" Първо, всичко това, за което настояваме, би трябвало да влезе в преговорната рамка, и по-късно ние ще имаме сами своите гаранции по този метод и механизмите за възможни наказания. Защото сама по себе си Европа единствено с обещания, надали би могла да стане поръчител, тъй като не познава колегата от другата страна, нещо което на нас ни е изцяло ясно. Ние знаем, че нито едно от тези обещания, които са дадени и даже написани в контракта, към този момент пет години не е изпълнено ", добави още проф. Кочева.

" Случаят в Битоля потвърждава държанието на омразата, тази ненавист съществува в Северна Македония към този момент 70 години ", разяснява проф. Кочева.

Според нея управляващите в Република Северна Македония не работят задоволително пламенно, с цел да може да се глоби този език и той да стартира да стихва, както и че политиците там способстват за това.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР