На пореден протест заради излизат днес жителите на пловдивските села

...
На пореден протест заради излизат днес жителите на пловдивските села
Коментари Харесай

Протест заради манган във водата блокира околовръстния път на Пловдив

На следващ митинг поради излизат през днешния ден жителите на пловдивските села Бреcтовица и Кадиево, предава БНР.

В 17 часа, когато трафикът е най-натоварен, те ще блокират детелината на „ Пещерско шосе “ и околовръстния път на Пловдив, с цел да изразят недоволството си от бавните дейности на институциите и да напомнят, че повече от година от чешмите им тече негодна за пиянство вода със наличие на манган. Протестиращите към този момент са решени да търсят правата си в съда. Подготвят и петиция до Европейския съвет.

" Наслушахме се през март на обещания за нова водоснабдителна система и канализация, само че с отшумяването на предизборния възторг стана ясно, че пари за този план няма, а и той не е бил утвърден от В и К холдинга във разновидността, в който е бил препоръчан от пловдивското сдружение, напомни в " Преди всички " ръководителят на Гражданското съдружие „ Живот за Брестовица “ Любомир Томов:

" За жал още веднъж едни балони, едни неистини...Единственият ход, който съумя да направи " ВиК " Пловдив е да набие три нови сондажа, които са в същата санитарна зона, която е инфектирана, а през вчерашния ден научихме, че два от кладенците са още веднъж инфектирани. Дадохме и проби на самостоятелна лаборатория за водата, която в този момент ни се доставя - пробите още веднъж са с доста огромно наличие на манган ", уточни Томов.

Според Емануела Караманова - заместител - ръководител на сдружението, от няколко месеца има импортирана подписка в регионалната администрация, с която се упорства да бъде отстранено цялото управление на „ ВиК “-Пловдив, поради невъзможността да се оправи с казуса. Оставка се желае и на управленията на РЗИ – Пловдив, Басейнова дирекция – Източнобеломорски регион и на основния проектант на Община „ Родопи “. Тя напомни и заключението на специалистите, че повода за замърсяването с манган на водата в региона е водното огледало на локалния мини. Водноелектрическа централа.

На последната среща на представители на гражданското съдружие с регионалния шеф Ангел Стоев е станало ясно за подготовката за създаване на нов водоизточник, който се намира относително надалеч от към този момент компрометирания. Ето какво сподели в тази връзка Ангел Стоев:

" Този водоизточник е в същия ареал, той се намира и на държавна територия и елементарно може да се пристъпи към потреблението му ".

„ Не е редно да плащаме за негодна за пиянство вода на цени, одобрени за всички останали жители, наясно сме, че няма това да се уреди в този момент, само че призоваваме за бъдещи законодателни промени “, споделиха още Емануела Казаманова и Любомир Томов.

" Ние си плащаме отрова за 5000 хиляди индивида... ", съобщи Томов.

В регионалната администрация чакат до края на седмицата В и К холдинга да оповести разновидността на план за нова водоснабдителна система и канализация. Управителят на В и К Пловдив Спартак Николов сподели, че се разисква и опцията той да бъде включен в Плана за възобновяване и резистентност.

" В частта " Канализация и пречиствателна станция ", което е възможно ", изясни Николов.

„ Какъвто и да е планът, проблемите ни няма да бъдат решени скоро, по тази причина би трябвало непрестанно да подсещаме, че в 21 век, в страна от Европейския съюз, не може да се живее по този метод “, разясниха пред БНР поданици от Брестовица и близкото село Кадиево.Към протестиращите довечера ще се причислят в символ на съпричастност поданици и на селата Труд, Първенец, Гълъбово, Лилково, Ситово и кв. Коматево.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР