На политически съвет на управляващата коалиция в парламента ГЕРБ и

...
На политически съвет на управляващата коалиция в парламента ГЕРБ и
Коментари Харесай

Управляващите: 250 лв. става минималната пенсия от 1 юли 2020г., и още

На политически съвет на ръководещата коалиция в Народното събрание ГЕРБ и " Обединени патриоти " са се договорили за 4 промени в политиките, които ще бъдат отразени в Бюджет 2020, преди гласуването му на второ четене, с цел да влязат в действие слеващата година.
Това са: минималната пенсия да стане 250 лева от 1 юли догодина; страната да поеме разноските за детска градина на деца от небогати семейства; ще бъде заделен фонд в размер от 70 млн. лева за създаване на нови детски градини и не на последно място дебатът кой поема първия ден от болничните завършва - той няма да се заплаща и остава за сметка на служащия.
Това стана ясно на брифинг в Народното събрание след съвещанието на ръководещата коалиция. На конференцията участваха и председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и вицепремиерът Красимир Каракачанов.
" Както знаете към този момент сутринта имаше политически съвет на обединението, на който обсъдихме въпроси в програмата на съдружното държавно управление още през съставянето му при започване на 2017 година Обединихме се към решението за осъществяване на текста, който сме заложили в съдружната стратегия за повишение на пенсиите и в тази ситуация се обединихме към решение, което ще внесем сред първо и второ четене за повишение на минималната пенсия на 250 лева ", изясни водачът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".
Промяната визира към 800  хиляди души. Ангажиментът ни е минималната пенсия да стане 300 лева докрая на ръководството, вървим в тази посока, добави той. При този бюджет мъчно може да се направи индексиране на пенсиите, само че ще го заложим в идващия, изясни Симеонов. " Сега това можем да създадем, с цел да извадим тези най-бедни хора, които имат стаж и възраст. Малко от малко страната е длъжна да им подаде ръка, тъй като те съставляват най-бедното съсловие от общестовто, а са работили цялостен живот ".
По думите му второто решение, което са взели и което ще материализират е за приобщаването на децата от ниски обществени пластове, към просветителната система. Той разясни, че концепцията е четири, пет и шестгодишните деца да бъдат наложително в детска градина, като страната поеме разноските за такси на тази група деца. Разбира се, ще има предел в засимост от приходите на фамилиите.
" Това, което мога да ви осведомявам, че другите общини имат прибавен подоходен аршин за установяване на таксите към детските градини. Например по-състоятелните хора, които са с приходи над междинните за страната, те си заплащат цялостната такса. Други, които са под избрани граници на приходите не заплащат и сега ", сподели Симеонов и уточин, че таксата се движи сред 40 и 60 лева " Няма по какъв начин да не ги интегрираме тези хора, да ги изселим или да се вършим, че ги няма ", добави още Симеонов.
" Третото към което се обединихме да бъде избран и заделен фонд в размер н 70 млн. лева за създаване на нови детски градини и учебни заведения в общините, в които такива са нужни. Програмата ще е за 3 година ", сподели още той.
Той уточни, че четвъртото, към което са се обединили е първият ден от болничните да не се заплаща след 1 януари. Работодателите ще заплащат единствено втория и трети ден болничен, а първият ще остане за сметка на болния, посочи депутатът и водач на НФСБ Валери Симеонов.
От своя страна Красимир Каракачанов уточни, че 18 млн. дни са болничнитe и постоянно броят им нараства по празници. Според него това не е редно да тежи на работодателите и страната.
" Проведохме диалози за това какви промени могат да се създадат в Закона за бюджета на страната. В момента тече период за предложение сред първо и второ четене. По този метод обединението би трябвало да осъществя своите цели. Смятаме, че посредством разговор можем да реализираме по-добри неща. Това, което ни следва идната година ни задължава да държим устойчиво ръководството на страната и да залагаме на устойчиво парлалентарно болшинство ", съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова по време на брифинга в Народното събрание.
Текстовете от бюджета се обсъждали в този момент, тъй като са настоящи ремонти, които ще бъдат импортирани за преструктуриране на Бюджет 2020. " Искам да ви напомня напълно човешки, че бяхме в интервал на избори ", разясни водачът на НФСБ.
В отговор на въпрос дали партия " Атака " е взела участие в разискванията за бюджета, Симеонов отговори: " Атака " е изключена от коалиция " Обединени патриоти ". Колаиция ГЕРБ - " Обединени патриоти " е непокътната. Тя не е изменена. Самата коалиция " Обединени патриоти " е изменена ".
Цялата конференция на ръководещата коалиция можете да видите в идващото видео.
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР