На планетата Марс има огромна система от дълбоки и стръмни

...
На планетата Марс има огромна система от дълбоки и стръмни
Коментари Харесай

Всяка секунда е от 50 кадъра: Вулканични изригвания формират лабиринт от долини на Марс

На планетата Марс има голяма система от дълбоки и стръмни долини, които се простират на към 1190 км. Мястото е наречено Noctis Labyrinthus и е снимано от Европейската галактическа организация ESA в границите на задачата „ Марс Експрес “.

Интензивни вулканични изригвания в близкия район Тарсис на алената планета способства за образуването на пейзажа.

Агенцията разгласява художествена интерпретация на фотография

В хода на времето огромни площи от марсианската кора са се извивали нагоре и са се разтягали, което пък е довело до изтънявания, разломи и потъвания.

Пресичащите се долини са с широчина до 30 км и дълбочина до 6 км. На доста места могат да се видят великански свлачища по скатовете и дъната на долината. На други има огромни полета от дюни.

Прочуването открива, че едвам 22 души са нужни на Марс, с цел да могат да поддържат работеща колония

ESA е показвала изображения на Noctis Labyrinthus и преди - през 2006 година и 2015 година „ Марс Експрес “ обикаля Червената планета от 2003 година насам, изобразявайки повърхността на планетата. Мисията събира данни за минералите и слабата атмосфера на Марс. Тя изследва и по какъв начин взаимодействат разнообразни феномени в марсианската среда.

Видеото е основано благодарение на мозайка от изображения, които са комбинирани с топографска информация от цифров модел на терена, с цел да се генерира тримерен пейзаж. Всяка секунда от видеото се състои от 50 обособени фрагмента, изобразени съгласно авансово дефиниран път на камерата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР