На плажната ивица в курорта Златни пясъци има четири пункта,

...
На плажната ивица в курорта Златни пясъци има четири пункта,
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Колко плащат туристите за медицински услуги във Варненско?

На плажната линия в курорта Златни пясъци има четири пункта, където туристите получават безвъзмездна здравна помощ.

Медицинският личен състав в пунктовете преглежда и хора с всевъзможни други проблеми - от прилошаване до рани. Специално оборудваната реанимационна кола за спешна помощ на плажа е в подготвеност при тежък случай да транспортира пациент в някоя от лечебните заведения във Варна.

Пациентите постоянно са нападателни

Медиците работят на плажа до 18 часа. Денонощно против възнаграждение в курорта работят няколко частни медицински центъра. Техните услуги най-често употребяват туристите от чужбина, които идват у нас с здравна застраховка, покриваща лекуването им.

На север от Варна екипите на Спешна помощ дефицитът. В трите центъра в Балчик, Каварна и Шабла на дежурство има единствено по един екип. Пред филиала на незабавната помощ в Балчик екип на bTV срещна Сабин, който е на отмора в Кранево. Детето му обаче почнало да повръща.

„ Дойдохме тука, с двете деца, това ми е племенницата. На нея й сложиха някаква инжекция, на дребния някаква свещичка срещу повръщане и ни дадоха час за лекар тук в града. Обаче той стартира още повече да повръща и се тормозих, че се е дехидратирал.  Обадихме се на 112 не можаха да ни изпратят кола за спешна помощ, споделиха да се върнем тука назад, върнахме се тука. Все отново пристигна някаква детски педиатър “, сподели той.

„ Филиал незабавна здравна помощ Балчик работи сега с един фелдшер, една сестра и водач. Фелдшерът и водачът са на адрес, а тук е единствено сестрата. И виждате какво е ситуацията. Добре, че са сътрудниците от болничното заведение да реализират консултациите и да поемат част от работата на незабавния екип “, сподели началникът на незабавната помощ в Балчик доктор Станисал Йордаонв.

Те дават късмет за живот на петима българи

Във филиала работят 22-ма чиновници, от които единствено един доктор и двама фелдшери са на цялостен щат. Д-р Йорданов през днешния ден не е на работа, само че е пристигнал да помогне на сътрудниците си.

И хотелиерите са на мнение, че колите за спешна помощ в общината не стигат. „ Доколкото знам имаме една или две коли за спешна помощ и чакането е огромно. Или оказваме помощ ние с каквото можем или водим хората, или с таксита “, сподели хотелиерът Станислав Димитров.

Така за десетки хиляди туристи в Балчик се грижат единствено един екипа на незабавната помощ. 

По тематиката работиха: Йордан Фотев и Петромира Кирчева

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР