На плаж Силистар не е забранено всичко, но не е

...
На плаж Силистар не е забранено всичко, но не е
Коментари Харесай

Миннистър Нено Димов с горещ коментар за Силистар, Корал и хорото в едно от Рилските езера

„ На плаж Силистар не е неразрешено всичко, само че не е позволено всичко ” – по този начин екоминистърът Нено Димов разяснява проблема със евентуалното застрояване на местността. Той беше посетител в предаването „ Тази заран ” по bTV.

В последната седмица Общинският съвет на Царево утвърди проект за застрояване на имот в местността, само че министър председателят Бойко Борисов подреди прекъсване на противоречивото решение. Беше открито също, че проектът за строителство там опонира на закона, само че е бил признат все пак от общинарите.

„ Нарушен е законът за устройство на територията, който изисква да бъде сезирана Районната ревизия по околната среда, която да се произнесе каква процедура би трябвало да следва ”, разясни Димов.

По думите му в случай че теренът в Силистар бил „ естествен ”, а не част от естествен парк Странджа, това нямало да се постанова.

Димов не пожела да разяснява по-подробно случая и сподели, че в случай че министерството бъде запитано върху съответно задание, тогава ще може да разяснява.

„ Когато получим такова в министерството, тогава ще кажем възможно ли е или не ”, сподели Димов.

Има двоен стандарт при възмущението и отразяването на екологичните проблеми у нас, счита екоминистърът Нено Димов. Той направи паралел сред обстановката на плажа Корал и случая с нерегламентираното хоро в едно от Рилските езера.

„ Не може за Корал да мерим с един критерий, а за Рилските езера – с различен ”, безапелационен е Димов.

По думите му преди време на плаж Корал е имало нерегламентирано бунище, което не се е появило там от хората, „ които вървят на плаж за няколко часа ”. Той посочи, че кофите за отпадък на това място били преместени и сметопочистващите камиони нямало по какъв начин да стигнат до тях.

„ Гледката демонстрира един избран нрав ”, разяснява Димов.

„ Кадърът с хорото на Рилските езера провокира доста огромно отвращение и това още веднъж ме навежда на мисълта за двойните стандарти ”, разяснява Димов.

Той е безапелационен, че това е неприемливо и ще бъде наложена санкция от 10 хиляди лева на нарушителите.

„ Това провокира възмущението на толкоз доста хора, тъй като беше показано по този метод. Защо не беше показан случая с нерегламентираното бунище на Корал? И двете ги одобрявам за ненормални, и двете ги одобрявам за нарушаване, и към двете би трябвало да имаме идентичен метод ”, безапелационен е Димов.

Разливът от „ Мопанг ”

„ В момента няма информация за какъвто и да било разлив на мазут от кораба „ Мопанг ”, безапелационен е екоминистърът. Преди дни той е бил на инспекция на мястото, където се намират останките от кораба. „ Виждат се остатъчни петна към 25 см. В диаметър, само че явно пробойните са запушени ”, безапелационен е Димов.

Той посочи, че интервенцията по източване на мазута от потъналия преди съвсем 100 години транспортен съд може да стартира след към седмица.

На въпрос дали мазут е достигнал до плажа Корал, каквито зрителски сигнали получихме на публицистичната поща, Димов разяснява, че са направени инспекции по всички плажове на Южното Черноморие.

„ Бяха направени наставления за разчистване на плажовете. Корал няма концесионер и наставление беше направено на кмета на Царево ”, разясни Димов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР