На петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за

...
На петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за
Коментари Харесай

Прокуратурата даде срок на Горанов да събере неправомерно изплатените субсидии

На петте политически партии и обединения - ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и ВОЛЯ/ погрешно са изплатени суми, доста надвишаващи полагащата се дотация от 11 лева за един автентичен глас. Това оповестиха от пресцентъра на Върховната апелативна прокуратура (ВАП), откакто ревизираха какъв брой пари в действителност са получили партиите за всеки глас.
След разпоредената от основния прокурор инспекция за нарушавания на Закона за политическите партии при установяване на партийната дотация за 2018 година, Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на финансите Владислав Горанов, Сметната палата и Върховна касационна прокуратура (ВКП).
Държавното обвиняване се зае да прегледа случая със дотациите на 22 май поради информация, публикувана в телевизионното предаване „ Шоуто на Слави “ за позволени нарушавания на Закона за политическите партии при установяване на партийната дотация за 2018 година Според оповестеното от публицистичния екип на предаването, тази дотация е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лева, само че вместо това е била предоставена/предвидена в бюджета и действително изплатена/ дотация от 38 684 384 лева т. е. с 6 519 540 лева повече. В резултат на тези нарушавания, „ цената “ на фактически получен глас, като размер на партийната дотация, вместо избраните в бюджета 11 лева, незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лева .
Предметът на инспекцията бе изясняване дали държавната дотация за политическите партии през 2018 година е била избрана и изплатена при прецизно съблюдаване на наредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – член 27/ и дали е налице погрешно установяване и погашение на суми в размер, по-висок от този по закон.
След инспекцията прокуратурата открила, че информацията дава отговор на действителността и петте политически партии са получили непозволено по-големи суми.
По същия незаконосъобразен метод е образувана и разпределена дотацията за политическите партии по член 26 от ЗПП, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.
На 3 юни Върховна административна прокуратура сезира министъра на финансите и дефинира 30-дневен период, в който да се подхващат нужните ограничения и да стартират незабавни дейности за събиране и възобновяване на изплатените допълнително суми по годишните дотации на правоимащите партии за интервала 2016 г.– 2018 година
Припомняме, че на 28 май държавното управление незабавно внесе план за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни дотации. Нещо повече - кабинетът предлага политическите партии и обединения да върнат със задна дата раздадените от 2016 година до момента пари допълнително. Става дума за общо 18.6 млн. лева В Закона за политическите партии категорично ще бъде записано, че държавната дотация на правоимащите партии или обединения ще се дефинира въз основата на фактически получените за тях гласове, умножени по размера на дотацията за един автентичен глас, който е закрепен на 11 лева Промяната влиза в действие със задна дата - от 26 май 2016 година
Върховна административна прокуратура сезира и Сметната палата за предприемане на дейности, в сходство със законовите ѝ пълномощия за финансов надзор във връзка с политическите партии, съгласно подписаното Споразумение за съдействие сред Прокуратурата и Палатата.
С Резолюция от 3 юни ВАП сезира и Върховна касационна прокуратура, поради събраните данни за осъществени закононарушения от общ темперамент от чиновници на Министерство на финансите, оповестяват от пресслужбата на прокуратурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР