На пазара на литий се очертава назряваща борба, след като ...

На пазара на литий се очертава назряваща борба, след като

Горещият пазар на литий изправи банките на Wall Street срещу експерти от индустрията

На пазара на литий се обрисува назряваща битка, откакто спорна прогноза на анализатори на Goldman Sachs провокира реакция измежду някои от най-известните специалисти в промишлеността, оповестява Bloomberg.

Литият е жизненоважен съставен елемент от батериите за електрически транспортни средства, което значи, че вероятностите за доставките, търсенето и ценообразуването са все по-важни. В протежение на години дребна група нишови консултанти доминираше в диалозите за суровината, която съгласно някои през идващия век ще стане толкоз значима, колкото и петролът. Сега, когато цените се повишават и търсенето нараства, те от ден на ден споделят сцената с титани на Wall Street като Goldman.

Банката притегли вниманието на специалистите, откакто предизвести, че ралито при лития ще се обърне през тази година, защото предлагането от неконвенционални нови източници надвишава търсенето. Credit Suisse също се причисли с прогноза за промяна. Специалисти, в това число основаната в Лондон Benchmark Mineral Intelligence, обаче шумно отхвърлят тези упования.

Сблъсъкът е значим, тъй като и двете групи имат основна роля в процъфтяващата промишленост на електрически транспортни средства. Консултантите организират проучвания измежду минни компании, производители на акумулатори и сдружения от автомобилния бранш, които служат като тенденция за вложения в нови планове. Банките на Wall Street оказват помощ в преценката на вложителите дали могат да си разрешат облог в бранша.

Benchmark оспорва прогнозата на Goldman, че скоро предлагането ще се усили доста, което ще намали цените. Консултантската компания счита, че цените ще правят отстъпка от рекордно високите си равнища, само че има по-песимистичен взор върху мащаба и времето, в което могат да се осъществят новите доставки. Минната промишленост е известна със слабостите си в постигането на индустриалните си цели, като при лития има спомагателни опасности поради извънредно комплицираните механически процеси, свързани с производството на крайните артикули, употребявани в батериите, показват от Benchmark.

„ Имаме в допълнение затруднение, тъй като това не е стока, а специфичен химикал “, разяснява Дейзи Джегингс-Грей, анализатор на Benchmark. „ Това е предизвикателство, съчетаващо обичайните проблеми, пред които е изправена минната промишленост, с спомагателните компликации, пред които може да се изправи производител на специфични химикали “, изяснява специалистът.

 Goldman Sachs

Goldman Sachs предвижда остатък, а Benchmark - дефицит. Графика: Bloomberg

Противоречията може да наподобяват незначителни, само че залогът е висок за тези, които разчитат на прогнозите, имайки поради сериозната роля на лития в революцията при електрическите автомобили и по-широката битка против изменението на климата.

Ако дефицитът продължи и цените се покачат в допълнение, може да се стигне до срив на маржовете на производителите на коли, което евентуално ще забави всеобщото нахлуване на електрически транспортни средства. Ако цените обаче се намалят, минните компании могат да се откажат от огромни нови планове, създавайки условия за още по-голямо повишаване и по-дълбок дефицит след 2030 година, когато продажбите на електрически транспортни средства ще би трябвало да надвишат тези на стандартни коли, в случай че промишлеността има очаквания за постигането на задачите за нулеви чисти излъчвания.

„ Литиевата промишленост – в сегашната си форма, е доста млада и е мъчно да се каже сигурно какъв брой може да се разчита на минните компании в обезпечаването на нови размери “, разяснява Питър Хана, Fastmarkets. „ Голяма част от това зависи от технология, която в никакъв случай преди не сме виждали, тъй че има голям брой променливи, които би трябвало да се вземат поради и всеки един от тези фактори може да покаже, че бъркаме по един или различен метод “, прибави той.

Разбира се, различията сред анализатори са постоянно срещани на суровинните пазари, само че мащабите им са изключително обилни при металите като лития, където търсенето и предлагането нарастват с голяма скорост. Пазарът на мед, да вземем за пример, нараства с сред 2 и 4% на годишна база, а анализатори чакат растеж на търсенето и предлагането на литий от над 20% сред 2021 и 2025 година

Грешките при изчисленията

Малките разлики в упованията на анализаторите могат да имат огромно отражение върху оценките им за търсенето и предлагането. Това е проблем, който е годен и при други метали, нужни за производството на акумулатори, като кобалт и никел.

Джордж Хепел, който разработваше модели за търсенето на метали, нужни за производството на акумулатори, в CRU Group, преди да се причисли към BASF по-рано тази година, съобщи в LinkedIn предишния месец, че дребна неточност при изчисляването на търсенето на никел значи, че прогнозите са подценили потреблението с към 30%.

„ Няколко месеца след поправянето на моя модел обядвах с анализатор на пазара на никел в капиталова банка, който се оплакваше от това, че упованията за търсенето на метала на звено на банката са прекомерно ниски. С огромно удовлетворение съумях да открия евентуалния проблем “, написа Хепел.

 Литият се

Литият се радва на високо търсене. Графика: Bloomberg

В региона на лития консултантите настояват, че банките на Wall Street са склонни да подценяват нюанси на промишлеността при правенето на своите прогнози.

Мат Фърнли, шеф на Battery Materials Review, показва, че отчетите за продажбите „ всеобщо надценяват “ лекотата на реализиране на нови доставки и не регистрират сложността на въвеждането в активност на нови уреди, както и нужните квалифицирани фрагменти.

„ Литиевата промишленост се нуждае от набирането на стотици милиарди долари капитал за разширение през идващите 10-15 години “, показва той. Фърнли прибави, че това ще бъде по-трудно, в случай че цените се намалят поради сходни прогнози.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg