На път за Саудитска Арабия българският правителствен самолет с премиера

...
На път за Саудитска Арабия българският правителствен самолет с премиера
Коментари Харесай

Борисов за отказа да се прелети над Иран: По случая в България се спекулира

На път за Саудитска Арабия българският държавен аероплан с премиера и делегацията ни на борда не е бил позволен да прелети над територията на Иран нощес. Самолетът е минал над Ирак. Според премиера Борисов по случая в България се спекулира и изясни това със злоба.

 Самолетът на Борисов не е бил позволен да прелети над Иран на път за Рияд Самолетът на Борисов не е бил позволен да прелети над Иран на път за Рияд
Българският държавен аероплан не е бил позволен да прелети над територията на Иран нощес. С него министър председателят Бойко Борисов и водената от него делега...
Бойко Борисов, министър председател на България: Вижте, завистта в България стартира да става като някаква присъща линия. Има хора, които завиждат, има хора, които просто нервира ги, че държаватаси върви добре, че - ето и с царя тука давахме образец за, радват се хората, че може по този начин да си поддържат връзка разнообразни политици, партии. Така че аз бях от първите, които отидоха в Иран. В прелестни връзки сме с тях. И аз мисля, че обяснението, което дават сега, е, че са ни сменили кацането от едно на друго летище, го е провокирало не желая да го разясня. С Иран имаме също доста положителни връзки. Нашата политика, моята политика е била постоянно за мир, в никакъв случай против трета страна. И всички знаят, че сме другари и с Катар, и с емирствата, и с Иран, и с Турция. Така че - злоба, нищо друго нямам като коментар.
Според иранското посолство у нас става дума за " техническо неразбирателство ". В писмо до медиите, оттова изясняват, че разрешението за прехвръкване е издадено на 9-и ноември - единствено ден откакто е поискано от българската страна.

Поясняват, че е имало противоречие сред оповестените данни по време на полет с информацията, подадена от способените български органи. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изясни, че полетът е минал обикновено, като единствената смяна е била летището, на което са кацнали. Захариева е безапелационна, че всевъзможни други изказвания са погрешни. Според премиера Борисов по случая в България се спекулира и изясни това със злоба.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Само да обясня процедурата. Всеки аероплан, само че и с българския министър ръководител или президент се получава авансово позволение за прехвръкване на територията на страните, през които е належащо, тъй че ние такова позволение Авиоотряд 28 за прехвръкване над Иран имаме, публично издадено и за отиване, и за връщане. Веднага откакто кацнахме нашият дипломат в Иран се е свързал с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел че там е българският министър-председател на този аероплан, само че, че е имало леко отклоняване от маршрута, заради което е помолен самолетът да напусне територията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР