"На път сме да излъжем себе си. Обърнахме механизма за

...
"На път сме да излъжем себе си. Обърнахме механизма за
Коментари Харесай

Гешев: Има опасност от рухване на върховенството на закона и правовата държава

"На път сме да излъжем себе си. Обърнахме механизма за съдействие и инспекция в непотребен инструмент. Той сега не се ползва. Съдебната власт е доста съществено атакувана, има потребност от взаимоотношение с европейските институции. След като отпадна този ефикасен механизъм, ние се връщаме към равнища на престъпност от началото на 90-те и регресът е извънредно бърз”.

Това съобщи в предаването „ Офанзива” по NOVA NEWS основният прокурор Иван Гешев.
„ Не ме тормози нищо в настояването на правосъдния министър, тъй като в него няма никакви юридически учредения ", съобщи обвините номер 1 по отношение на опитите да бъде отхвърлен. "Притеснява ме, че няма връзка сред обстоятелствата и изказванията на госпожа Надежда Йорданова. Искането е комбинация от нейни свободни съчинения, политически погрешни тези и свободно цитиране на някакви правила, като сред трите няма никаква връзка”, изрично съобщи основният прокурор.
„ Това не е правосъдна промяна. Темата интересува сред 4 и 7% от българите, съгласно социологическите изследвания. Но от управлението на прокуратурата считаме, че достигнахме сериозна точка. Има действителна заплаха от засягане на върховенството на закона, правовата страна, правата на индивида – едни съществени стълбове на европейския ни дом. Има заплаха, в случай че рухне някой от тях, да пострадат всички български жители. Тази заплаха е в разнообразни направления. Втората причина да съм тук е, че се нападат магистрати, фамилиите им и другарските им кръгове. Истината е, че българските политици не се интересуват от правосъдна промяна, а под „ реформа” схващат преодоляване на прокуратурата и лична промяна на основния прокурор. Надявам се, не с нелегитимни цели, с каквито най-вероятно употребяват някои институции на изпълнителната власт ", съобщи още Иван Гешев.

За съдията, който да проверява основния прокурор

"Това опонира на Конституцията. Целта е отново да се в профил персоната основен прокурор. За да се случи това нещо, би трябвало Велико национално заседание ", изясни Иван Гешев.

За заканите против висши магистрати

Гешев разяснява и опасността, която беше отправена против прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

„ В резултат на това нахлуване, на което е подложена Съдебната власт, се случват персоналните закани против магистрати. Това е всекидневие за Специализираната прокуратура. Времето е Рай за престъпността. Много постоянно има личен напън, изключително против дами, поради техни съответни произнасяния”.

„ Ако сме политическа бухалка, дано да ми кажат за един от ръководещото болшинство, против който е осъществена наказателна отговорност. Мога да посоча десетки от предходното държавно управление – ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация, настоящ тогава министър. Ако се засяга бухалка за престъпността, то да, това беше задачата на структурите. Проблемът беше, че никой не вярваше, че те ще реализиран резултати”, сподели основният прокурор.

Прокуратурата може да изиска запис от камерите в Министерския съвет, само че единствено по съответно следствие. Това разгласи основният прокурор, само че отхвърли обвиняването да има за цел да следи какви сигнали се подават към Европрокуратурата, каквито подозрения показаха от изпълнителната власт.

Разпитът на Васил Божков

„ Обвиняем не може да бъде разпитан посредством видеовръзка преди да му се предяви персонално против автограф постановлението за привличане. Той може да бъде разпитан като очевидец, само че при положение, че има съответни спогодби с приемащата страна или на правилото на реципрочност. Това е една плитка агитация ", счита Гешев.

"Дали е имало необходимост или не, е противоречиво. Това, което е несъмнено, е, че арестите са направени от незапознат орган. Министерство на вътрешните работи не може да арестува хора, които са били членове на Министерски съвет ", безапелационен е обвинител номер едно.

Казусът „ Жоси”

„ Единственото правилно е, че татко ми се споделя Стоимен Гешев. Той ще навърши 83 години. Другото правилно е, че всичко това му се случва, тъй като синът му е основен прокурор. Той не е придобил дялове”, сподели основният прокурор.

На въпрос имало ли е среща сред него и Георги Цолов Георгиев, който твърди, че двамата са се видели, с цел да потърси Георгиев подпомагане за съдружника си в „ Жоси” Георги Присадашки, Гешев отговори по този начин:

„ Не е правилно, че сме разговаряли на тази тематика. Този човек съм го виждал няколко пъти в живота си. Доколкото знам е бил в служебни връзки с татко ми, до момента в който той е бил чиновник на Министерство на вътрешните работи преди 89-а година, които мен не ме интересуват”.

Източник: NOVA NEWS
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР