На път сме да излъжем себе си. Обърнахме механизма за

...
На път сме да излъжем себе си. Обърнахме механизма за
Коментари Харесай

Гешев: Има опасност от рухване на върховенството на закона и правовата държава

" На път сме да излъжем себе си. Обърнахме механизма за съдействие и инспекция в непотребен инструмент. Той сега не се ползва. Съдебната власт е доста съществено атакувана, има потребност от взаимоотношение с европейските институции. След като отпадна този ефикасен механизъм, ние се връщаме към равнища на престъпност от началото на 90-те  и регресът е извънредно бърз ”. Това съобщи в предаването „ Офанзива ” по основният прокурор Иван Гешев.
За мястото на прокуратурата и ролята на обвинител номер едно в правосъдната промяна

„ Това не е правосъдна промяна. Темата интересува сред 4 и 7% от българите, съгласно социологическите изследвания. Но от управлението на прокуратурата считаме, че достигнахме сериозна точка. Има действителна заплаха от засягане на върховенството на закона, правовата страна, правата на индивида – едни съществени стълбове на европейския ни дом. Има заплаха, в случай че рухне някой от тях, да пострадат всички български жители. Тази заплаха е в разнообразни направления. Втората причина да съм тук е, че се нападат магистрати, фамилиите им и другарските им кръгове. Истината е, че българските политици не се интересуват от правосъдна промяна, а под „ промяна ” схващат преодоляване на прокуратурата и лична промяна на основния прокурор. Надявам се, не с нелегитимни цели, с каквито най-вероятно употребяват някои институции на изпълнителната власт ", съобщи още основният прокурор.

Разпитът на  Васил Божков

„ Обвиняем не може да бъде разпитан посредством видеовръзка преди да му се предяви персонално против автограф постановлението за привличане. Той може да бъде разпитан като очевидец, само че при положение, че има съответни спогодби с приемащата страна или на правилото на реципрочност. Това е една плитка агитация ", счита Гешев.

Политически реакции след арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов

" Дали е имало необходимост или не, е противоречиво. Това, което е несъмнено, е, че арестите са направени от незапознат орган. Министерство на вътрешните работи не може да арестува хора, които са били членове на Министерски съвет ", безапелационен е обвинител номер едно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР