На път сме да имунизираме всички американци до края на

...
На път сме да имунизираме всички американци до края на
Коментари Харесай

Масови ваксинации: чудото от Америка

" На път сме да имунизираме всички американци до края на май ”, с горделивост разгласи американският президент Джо Байдън тази седмица. Байдън желае да победи пандемията и да върне стопанската система в релси.
Темповете на имунизиране нарастват
В първите му 100 дни на президентския пост, които ще бъдат маркирани в края на април, 100 милиона американци би трябвало да са получили имунизация. Почти половината от поставената цел към този момент е реализирана, а темпото на имунизиране нараства. За първи път Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите разгласи, че за един ден са били ваксинирани над 2 милиона индивида. За съпоставяне: това дава отговор на броя имунизираните германци от края на декември насам.
Как съумява Америка да реализира такива забележителни резултати? Борбата против вируса беше оповестена за война. “Това е едно военно изпитание, ” сподели Байдън и се зарадва на “новаторските подходи ” в това стълкновение. Сред тях е партньорството сред двата фармацевтични колоса JohnsonJohnson и “Merck ”. “Merck ” не разполага със лична ваксина. В нейните заводи ще се създава препарата на JohnsonJohnson. “Това е съдействие, сходно на това през Втората международна война, ” сподели Байдън.
За да форсира оптимално производството, държавното управление се базира на един военновременен закон. Така американските концерни получават поддръжка, с цел да създават повече ваксини, да ги опаковат и разпращат. А Пентагонът подкрепя логистиката. Националната армия, отбраната при бедствия, пенсионирани лекари и болногледачи също са мобилизирани.
Мащабни имунизационни центрове в цялата страна
Освен ваксини и личен състав, би трябвало да бъдат обезпечени и центрове, в които да се прави имунизациите. Там централна роля играят обособените щати. Губернаторът на Мериленд Лари Хоган показа първия всеобщ имунизационен център в неговия щат: голям паркинг. Около 4 000 ваксини се слагат тук на ден, а хората могат да получат дозата непосредствено в своя автомобил. Паркираш, сваляш стъклото и готово! Подобни всеобщи имунизационни центрове са ситуирани в цялата страна - в конгресни центрове, футболни игрища, даже в Дисниленд. Изградена е и мрежа от аптеки, медицински центрове и клиники, където се вършат имунизации с и без предварителна спогодба.
Чудото се дължи в това число на Тръмп
Темата за справедливото систематизиране на имунизациите обаче продължава да стои на дневен ред: испаноговорящите и тъмнокожите се имунизират с по-бавни темпове от белите американци. Президентът Байдън желае да усъвършенства достъпа за всички и да завоюва доверието на малцинствата.
Според “Галъп ” готовността за имунизация все още е на най-високите си равнища - 71 %. Повечето съперници на имунизациите са в лагера на републиканците. Но един апел може да промени настройките им: спринцовките не са мъчителни и всеки би трябвало да получи своята доза, съобщи някогашният президент Доналд Тръмп пред свои поддръжници.
Милиарди вложени във ваксини
Със своя проект Тръмп е съумял да освободи пътя за имунизациите с “интергалактическа скорост ”. Бившият държавен глава влага милиарди в проучвания и предварителни контракти - тогава един залог с непредвидим излаз. Но в последна сметка се оказа, че имунизационното знамение на Съединени американски щати беше реализирано от двама президенти с риск, прагматизъм и успеваемост.
 
Източник:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР