На първо място в списъка с вълнуващи резултати в ЦЕРН

...
На първо място в списъка с вълнуващи резултати в ЦЕРН
Коментари Харесай

Ново откритие в ЦЕРН с участие на учени от БАН – първо експериментално наблюдение на одерони

На първо място в листата с вълнуващи резултати в ЦЕРН за 2021 година е пробното наблюдаване на продан на одерони при еластични протон-протонни и протон-антипротонни взаимоотношения

Един от водещите учени на този опит е доктор Георги Анчев oт Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергерика на Българска академия на науките (ИЯИЯЕ-БАН), оповестиха от Българска академия на науките.

Той е създател на системите за събиране и обработка на данни и координатор както при инсталирането на тези системи в тунела на LHC, а по този начин и при тестването на детекторите и въвеждане им в употреба.

Одероните (фамилия от виртуални, цветно-неутрални положения, формирани от нечетен брой глуони) са предсказани теоретично през 1973 година. На опита TOTEM, провеждан на LHC в ЦЕРН, се изследва еластичното разпръскване на протони, което носи значима информация за взаимоотношението и структурата на тези обикновени частици.

През 2021 година опитите ТОТЕМ в ЦЕРН (Швейцария) и DØ във Фермилаб (САЩ) рапортуваха за първото пробно наблюдаване на продан на одерони. Откритието е резултат от моделно самостоятелен разбор на данните от протон-протонни (TOTEM) и протон-антипротонни (DØ) взаимоотношения, защото одеронът се демонстрира по друг метод в тези два случая.

Експерименталното наблюдаване на продан на одерони при еластични протон-протонни и протон-антипротонни взаимоотношения е и най-значимото научно достижение на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика при Българска академия на науките за 2021 година.

Виртуално посещаване в тунела на Големия адронен колайдер в ЦЕРН с доктор Георги Анчев може да извършите посредством прикаченото видео.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР