На първо място, Слънцето не може просто да изчезне, без

...
На първо място, Слънцето не може просто да изчезне, без
Коментари Харесай

Колко дълго ще има живот на Земята, ако Слънцето изчезне

На първо място, Слънцето не може просто да изчезне, без да наруши голям брой физични закони. Това е казусът с потреблението на магия - откакто я употребявате, всички правила изчезват, написа MeteoBalkans.

Но дано въпреки всичко си представим, че Слънцето ненадейно изчезва от небето през днешния ден и всички закони на физиката ще продължат да работят както преди. Какво ще се случи по-късно и какъв брой дълго можем да оцелеем на Земята?
Хаос в слънчевата система
Ако Слънцето ненадейно изчезне, Земята ще продължи да се движи по права линия, допирателна към орбитата, по която се е движела сега, когато гравитацията от Слънцето е престанала да работи върху нея (закъснение от към 8 минути сред изгубването на Слънцето и когато го видим). Няма да усетите разликата, тъй като гравитацията на Земята ще остане същата.

Но всички гравитационно свързани обекти в небето (планети, метеорити, комети, скали, галактически прахуляк и други небесни тела) ще стартират да се отдалечават от нормалните си траектории почти едновременно.

Планетите-измамници могат да се сблъскат с хиляди други тела, евентуално причинявайки опустошение и безпорядък, най-малко в дълготраен проект.

Внезапна мрачевина ще бъде забележима на Земята в границите на 8 минути. Температурите ще стартират да падат, което ще затрудни оцеляването, а фотосинтезата ще спре незабавно щом слънчевата светлина изчезне.

Всички растения, животни и хора последователно ще умрат, само че какъв брой време ще отнеме?
Хронология на гибелта на Земята
Слънцето ненадейно изчезва от небето и не оставя диря. Тъй като гравитацията, съгласно общата доктрина на относителността, се движи със скоростта на светлината, ще ни отнеме няколко минути, с цел да видим изгубването.

Средната температура на Земята е към +15 градуса по Целзий.

Започва безконечната нощ, само че звездите към момента блестят, електричеството продължава да работи и градовете остават осветени, до момента в който има сила. Дори външните планети ще останат забележими за малко време, защото са ситуирани по-далеч от Слънцето.

Температурите стартират да падат и фотосинтезата стопира незабавно щом слънчевата светлина изчезне. Всички растения на повърхността на планетата стартират постепенно да умират, някои от тях ще могат да изпаднат в суспендирана анимация, както през зимата, само че към този момент няма да могат да излязат от нея.

След като слънцето изчезне, температурата ще падне с няколко градуса (както се случва всяка вечер). Но нашата планета е натрупала задоволително топлота в атмосферата и океана, с цел да ни стопли за известно време. Падането на температурата ще бъде по-леко и не толкоз ненадейно, колкото прехода към съвсем цялостна мрачевина.

До този миг психическите резултати са засегнали всички. Слънцето към този момент го няма и няма да се върне. Паниката и хаосът се популяризират доста по-бързо от действителните последствия от загубата на Слънцето.

Повечето дребни растения умират в границите на няколко дни, защото температурите не престават да падат. Дърветата обаче могат да оцелеят десетилетия. Ужасни снежни стихии ще бушуват по целия свят.

Средната температура пада до -10 градуса по Целзий - това е нормална температура в някои региони, изключително през зимата, само че намаляване на температурата от 25 градуса по Целзий има на всички места на планетата и хората стартират да умират в първите дни, изключително в топлите страни не са приспособени към студа.

Бурите в последна сметка ще спрат и времето ще стане доста по-стабилно по света. Но съвсем целият живот на Земята е мъртъв, сухоземните животни и растенията са умрели от студа. Океаните са покрити с тъничък пласт лед.

Оцелелите хора би трябвало да намерят леговище надълбоко подземен или покрай геотермални отвори на океанското дъно. Хората могат да оцелеят надълбоко в мини, в подводници. Няколко геотермални обекта, като Исландия и Йелоустоун, може да останат обитаеми за хората малко по-дълго.

В рамките на няколко месеца повърхността на целия океан е покрита с пълен пласт лед, само че ще отнеме хиляди години, до момента в който нашите морета замръзнат изцяло. Все още ще има жив морски живот под леда, защото ледът работи като изолатор и ядрото на Земята ще продължи да създава топлота. Ще оцелеят обаче единствено тези екосистеми, които не зависят от слънчевата светлина, т.е. извънредно дълбоководните.

Въздухът се трансформира в течност, става толкоз леден, че всички газове във въздуха кондензират и падат на повърхността на планетата в замръзнала и течна форма. Атмосферата всъщност замръзва и пада на Земята, оставяйки нашата планета изцяло изложена на нездравословното излъчване, което се скита из космоса. Но не е останал никой, който да пострада от радиационно увреждане.

Все още има живот на Земята. Микробите, живеещи в геотермални отвори на дъното на океаните, ще процъфтяват. Тези микроби създават сила посредством хемосинтеза, развой, самостоятелен от слънчевата радиация. Температурата се стабилизира на -240 ℃ след милиони години.
Ще можем ли да оцелеем подземен?
Може би няколкостотин оживели ще се реалокират надълбоко подземен в съществуващите мини. Всички боклуци би трябвало да се рециклират, само че казусът с дъжда ще изчезне със слънцето.

Животът подземен може да бъде удобен, топъл и безвреден с най-малък разход на сила. Проблемите с силата и вентилацията на въздуха могат да бъдат решени в кратковременен проект.

За да оцелеете при апетит, огромни ресурси от храна могат да се съхраняват в мина. Гъбите могат да се отглеждат относително елементарно и стартират да образуват огромна част от диетата като икономична храна. Но генерирането на задоволително светлина за развъждане на култури ще бъде предизвикателство. Без годишна продукция множеството селскостопански животни са безполезни.

Така че оживелите ще ядат гъби и хапчета с витамини и вероятно отгледана в лаборатория квас и сходни храни, с цел да компенсират минусите в диетата. Най-очевидният и значим недостиг ще бъде витамин D, защото слънцето към този момент го няма.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР