На първо място, проверете във фиша за месечната ви заплата.

...
На първо място, проверете във фиша за месечната ви заплата.
Коментари Харесай

Как да разберете какви осигуровки ви плаща работодателят и дали изобщо ви плаща такива?

На първо място, проверете във фиша за месечната ви заплата. Там би трябвало да е отразено дали са осъществени съответните заплащания за обществено обезпечаване, поучават специалистите от Комисията за финансов контрол.

За да сте изцяло сигурен обаче, че осигурителните ви вноски са импортирани, и работодателят ви е направил всичко належащо данните за осигуровките ви да бъдат вярно отразени в регистрите на Национална агенция за приходите, можете да ревизирате посредством портала за електронни услуги на интернет страницата на Национална агенция за приходите –www.nap.bg –  в  «е-услуги с ПИК».

Данните са налични след въвеждане на вашето ЕГН и личен идентификационен код (ПИК). В случай, че нямате подобен код – ПИК – можете да си извадите, като подадете съответното заявление в Национална агенция за приходите. Ако установите, че в действителност обществените осигуровки не са превеждани от работодателя ви, би трябвало да сигнализирате в Национална агенция за приходите.

Не е рационално да започнете работа, без да сте сключили контракт с вашия шеф. Освен, че нарушавате закона, липсват гаранции за приемане на устно контрактуваното заплащане, а и няма да бъдете обществено обезпечаван.

Друг вид, срещан в практиката, е да се подписа контракт с шеф, само че в него да е записана по-малка заплата от тази, която получавате в реалност. Това също е нелегално и по едно и също време неподходящо за вас, тъй като по този начин се осигурявате върху по-нисък приход, което значи по-ниска пенсия, по-малки компенсации, да вземем за пример за майчинство, по-труден достъп до заем и така нататък

Най-удачният метод за споразумяване на взаимоотношенията с работодателя ви е трудовият контракт. По този метод, ще се възползвате от редица права, обезпечени в трудовото законодателство, написа pariteni.bg.

Гражданският контракт се подписва във връзка осъществяване на съответна активност, всекидневно е кратковременен и имате по-ограничени права спрямо правата, които ви дава трудовият контракт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР