На първо място е Хонконг с 15,7%България е на 14-то

...
На първо място е Хонконг с 15,7%България е на 14-то
Коментари Харесай

България е 14-а в света по поскъпване на жилищата

На първо място е Хонконг с 15,7%


България е на 14-то място в света по растеж на цените на жилищата съгласно ранглиста на консултантска компания на пазара на парцели за третото тримесечие на 2018 година Имотите в страната ни са поскъпнали със 7,5% на годишна база и с 2,8% по отношение на предходното тримесечие. През второто тримесечие на 2018 година страната ни беше на 12-то място в класацията с растеж на цените от 8,2% за година.

Средната цена на жилищните парцели в 57-те страни и територии, включени в показателя, е повишена с 4,9% за година. Ниските лихви и мощният приръст на популацията са подтикнали повишението на цените на парцелите, само че по-високото предложение на нови жилища и стягането на разпоредбите за разпределяне на заеми в някои страни забавят темпа на повишаването.

 2021_2_208874 Най-силен растеж на цените на жилищата е регистриран в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която е показана с три страни в топ 10 на класацията. Словения, Литва и Унгария означават двуцифрен растеж на цените на парцелите. Цените в района са отбелязали приблизително повишаване от 7,6%, до момента в който в Западна Европа покачването доближава 4,3% на годишна база. Сред факторите за увеличението на цените на жилищата в района на ЦИЕ са повишението на заплатите и подобряването на достъпа до ипотечно кредитиране. Това са главните фактори за повишението на цените на парцелите и в България.

Хонконг заема първото място в класацията с растеж на цените на жилищата от 15,7% на годишна база, както и с 2,3% по отношение на предходното тримесечие. Прогнозите обаче са растежът на цените на жилищата в града-държава да се забави през 2019 година поради комерсиалните разногласия, усилването на китайската валута и оферти налог върху незаетите жилища за бизнесмените.

Малта отстъпва от първото място и остава втора след Хонконг, като цените на жилищата в островната страна също са отбелязали годишен растеж от 15,7%, само че по отношение на предходното тримесечие покачването е единствено с 1%.

Словения резервира третото си място в показателя с растеж на цените от 13,4% на годишна база и 4,2% по отношение на предходното тримесечие. Челната десетка се добавя от Литва (+11,5% за година), Унгария (+10,5%), Турция (+10,5%), Мексико (+9,9%), Холандия (+9,3%), Китай (+8,9%) и Сингапур (+8,8%). Преди България са също Латвия, Ирландия и Колумбия.

На другия полюс е Саудитска Арабия, която заема последно място в показателя със спад на цените на жилищата от 3,7% на годишна база. Сред десетте най-слаби жилищни пазари в света са още Финландия, Швеция, Израел, Украйна, Австралия, Бразилия, Италия, Мароко и Полша.

Само в осем страни е регистрирано годишно намаляване на цените на жилищата, а в Италия те резервират нивото си. Швеция попада в тази група за първи път от шест години.

Мексико се показва най-силно в Латинска Америка с растеж на цените от 9% на годишна база. Нова Зеландия, която вкара възбрана за закупуване на съществуващи жилища от чужденци през юли, регистрира закъснение на покачването на цените на жилищата от 6,6% на 4,9%.

Съединени американски щати регистрират най-бавния си годишен растеж на цените на жилищата от последното тримесечие на 2016 година насам. Повишаването на лихвите по ипотеките е довело до понижаване на достъпността на жилищата. Продажбите на съществуващи жилища в страната са се свили с 9,3% на годишна база, до момента в който спадът при новозапочнатите жилища доближава 8,7%.

Инвестициите ни пазят от инфлацията


Прогнозират повишаване на цените през 2019 година с 3%


Обемът на покупко-продажбите нараства

 Цените на парцелите ще продължат да нарастват и през 2019 година, предвиждат специалистите. Цените на парцелите ще продължат да нарастват и през 2019 година, предвиждат специалистите.
Цените на жилищните парцели в страната се чака да набъбнат с 2-3% през 2019 година, предвижда Добромир Ганев, ръководител на Национално съдружие “Недвижими парцели ”. Според него темпът на инфлацията може да подкрепи интереса на дребните вложители към покупката на парцели, с които ще се опитат да запазят цената на спестяванията си.
“Разрешенията за градеж са значим фактор ”, посочи Добромир Ганев. “Вече има задоволително предложение и по тази причина виждаме закъснение на растежа на цените. Това е обикновено държание на вложителите и играчите на пазара. Първото деветмесечие на 2018 година записва 140% растеж на разрешенията в София ”, добави той.

Експертът разяснява, че това е добре за купувачите, тъй като им се дава по-голям избор, само че предизвести банки, купувачи и вложители да бъдат деликатни на пазара на недвижими парцели.

“Деветмесечието на 2018 година сподели растеж на размера на покупко-продажбите в България с 1%. Във Варна да вземем за пример растежът за деветмесечието е в размер на 12%. В Пловдив – в границите на 5%. Има платежоспособно търсене и има логичност в него, приходите са положителни. Много българи виждат смисъл и в покупката на ваканционни парцели на морето. Цените са вълнуващи и по тази причина e тази интензивност. Те закупуват парцели и с капиталова цел ”, разяснява Добромир Ганев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР