На първо четене парламентът реши, че установените като агенти на

...
На първо четене парламентът реши, че установените като агенти на
Коментари Харесай

Агентите на ДС ще бъдат обявявани при всяко заемане на публична длъжност


На първо четене Народното събрание реши, че откритите като сътрудници на някогашната Държавна сигурност би трябвало да бъдат обявявани като такива всякога, когато подлежат на сходна инспекция, а освен един път. Това стана по предложение на групата на "Демократична България ", което не беше подкрепено единствено от Българска социалистическа партия и от партия "Възраждане ", оповестяват от БНР.
Предложенията на "Демократична България " разпалиха пристрастеностите в Народното събрание с настояването да се направи обществена цялата налична информация по отношение на това в коя сфера на публичния живот са били ангажирани проверяваните лица от Комисията по досиетата за принадлежност към службите.

Депутатът Атанас Славов: "Всеки път, когато едно лице е претендент за заемане на обществена служба и има информация за неговата принадлежност към службите, неговата принадлежност да бъде оповестена ".

Българска социалистическа партия не поддържа предлагането.

Георги Свиленски прикани: "Да си намерите различен крайъгълен камък. 30 години този крайъгълен камък доста се заобли и тези зависимости надали интересуват към този момент българското общество ".

Цончо Ганев от партия "Възраждане " добави, че смяната ще очерни доста хора: "Които са били част от разследващия екип на България, тъй като вие ги приравнявате тях с доносниците, които са доносничили, че някой е разказал замърсен анекдот за Тодор Живков, да вземем за пример ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че знанието на обществото за сътрудниците на службите на Държавна сигурност е значимо: "Защо българските жители сами да се ровят и да търсят аджеба, дали някой е обявяван или не е обявяван в годините, откакто Комисията може да припомня кой е бил обявяван и кой не е бил обявяван ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР