На първо четене парламентът прие да няма глоби за сбъркани

...
На първо четене парламентът прие да няма глоби за сбъркани
Коментари Харесай

На първо четене: Отпадат глобите за сбъркани винетки

На първо четене Народното събрание одобри да няма санкции за сбъркани винетки. Представените законопроекти са общо 5 - на ГЕРБ, на " Продължаваме промяната ", на Българска социалистическа партия, на " Възраждане " и " Демократична България ".

Всичките засягат Закона за пътищата, само че бяха одобриха четири от тях, без този на Демократична България. 

В същността си те бяха идентични - плануват АПИ да уведомява посредством имейл потребителите със сбъркани винетки, да се изчакат 14 дни и едвам в случай че не поправят грешката, да бъдат глобявани, тъй като сега никой не оповестява на добросъвестно платилите си винетка, само че сбъркали номера на колата си. А системата е направена по този начин, че им постанова санкции всякога, когато ги засече, съобщи „ 24 часа ”.

Промените на ГЕРБ-СДС се с акцент върху потребителите. Те са ориентирани към ползвателите на платената републиканската пътна мрежа от притежателите на коли. Целта е съизмеримост сред осъщественото нарушаване и наложената глоба, изясняват вносителите.

Когато при издаване на електронна винетка е позволена неточност при обявление на не повече от три признака и/или липсва знак от регистрационния номер, включително на страната, в която пътното транспортно средство е записано, се прави промяна от съответните длъжности лица, след заявление за поправяне на неверно декларираните данни, оферират от ГЕРБ-СДС. Не се образува административнонаказателно произвеждане, а в случай че има такова, се приключва при осъществена промяна.

Законопроектът на ПП отразява насъбрани големи наказания, без съобщение на глобените. Дава се и опция за премахване на човешка неточност при заплащане на винетна такса.

При открито придвижване по републиканската пътна мрежа, когато за съответното пътно транспортно средство не е заплатена плануванаъа такса за използването ѝ, лидерът или притежателят могат да заплатят обезщетително такса, за която се уведомяват по е-поща или по различен подобаващ метод, са записали от " Продължаваме Промяната ".

Проектът на левицата цели минимализирането на техническите неточности при действието на системата за възнаграждение на тол, както и обезпечаване на правдивост при случаите, в които се открива погрешно или отчасти обявление на тол данни.

" Възраждане " планува водачите, закупили дълготрайно винетка, да се известяват два пъти - четиринадесет дни и два дни преди приключването ѝ по електронен път. Предупредителното известие да е гратис, оферират вносителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР