На първо четене Народното събрание прие минималната работна заплата да

...
На първо четене Народното събрание прие минималната работна заплата да
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха минимална заплата от 850 лв.

На първо четене Народното събрание одобри минималната работна заплата да стане 850 лв.. Предложението е на Българска социалистическа партия и получи поддръжката на всички партии в Народното събрание. От левицата желаят още смяна на модела, по който се дефинира минималната работна заплата. Идеята е да има автоматизиран механизъм, който подсигурява, че минималните хонорари ще се актуализират годишно и ще са най-малко 50% от междинната работна заплата за страната в последните 12 месеца.

Депутатите гласоподаваха на първо четене предлагането на Българска социалистическа партия за увеличение на минималната работна заплата на 850 лв. за идната година. Вносителите разясниха, че сегашната минимална работна заплата не е съответна предвид на инфлацията и намалялата покупателната дарба и замразяването ѝ ще обрече хиляди българи на беднотия.

От Българска социалистическа партия оферират минималната работна заплата да се дефинира годишно с автоматизиран механизъм и да е 50 на 100 от междинната заплата за страната за последните 12 месеца. Кирил Петков от Продължаваме промяната поддържа предложенията на Българска социалистическа партия.

Деница Сачева от ГЕРБ разяснява, че увеличението на минималната работна заплата с такава огромна стъпка може да докара до увеличение на сивата стопанска система.

От Възраждане поддържаха увеличението на минималната работна заплата, само че желаеха понижаване на налог облага за микро и дребните компании, за които това ще бъде огромна тежест. От Движение за права и свободи също поддържаха измененията, препоръчани от Българска социалистическа партия, само че настояха да има опция минималната работната заплата да се актуализира два пъти годишно.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР