На първо четене депутатите приеха с 174 гласа за в

...
На първо четене депутатите приеха с 174 гласа за в
Коментари Харесай

Законът за хората с увреждания беше приет от депутатите на първо четене

На първо четене депутатите одобриха с 174 гласа " за " в пленарна зала новият Закон за хората с увреждания.
Депутатите се сплотиха в изявленията си, че планът на закона не решаваа всички проблеми на хората с увреждания, само че са стъпка в вярната посока.
Светлана Ангелова от ПГ на ГЕРБ съобщи, че нарастването на средствата за хората с увреждания е приоритет за държавното управление,
Хасан Адемов от Движение за права и свободи уточни като проблем отговорността на отрасловия министър, тъй като по думите му тематиката не се изчерпва с един сектор.
Законопроекта планува промяна в обществената сфера и са в отговор на дългите протестни дейности на майките на деца с увреждания от самодейността " Системата ни убива ", които от 4 месеца са на палатков лагер пред Народното събрание.
Правителството предлага основаването на Държавната организация за хората с увреждания. Новосъздадената организация ще стартира да действа от 1 януари 2021 година Държавната организация ще бъде приемник на Агенцията за хората с увреждания.
През закона ще се сътвори и Съвет за наблюдаване с 4-годишен мандат, който да подсигурява отбраната на правата на хората с увреждания. Законопроектът вкарва нов метод за обществено приобщаване посредством оценка, която да регистрира самостоятелните потребности на хората с увреждания.
На законово равнище се планува приемане на месечна финансова поддръжка, която ще се пресмята въз основата на линията на беднотия, а не на база обезпечен най-малък приход, както до момента. Месечната финансова поддръжка ще бъде отпусната от 1 януари 2019 година Ще се дават и помощи за медицински произведения.
Въвежда се „ квота на работната мощ “ в обществената и в частната сфера. Работодатели с 50 до 99 служащи ще имат обвързване да имат двама чиновници с увреждане, а тези със 100 и над 100 – 2% от средносписъчния им състав. Ако не се назначат бройките хора с увреждания, съответната компания би трябвало да внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 30 на 100 от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане. Против това се оповестиха огромни работодатели, като АИКБ, КРИБ и БСК. Според неофициални данни обществените предприятия в България създават 0,8% от Брутният вътрешен продукт на страната.
Освен това, ще има центрове за предпазена претовареност – за хора с голям брой увреждания. Те могат да се основават към профилирани предприятия.
Законопроектът обаче провокира и голям брой мнения преди да влезе в пленарна зала, поради съществуваща в него наредба, която планува отрасловият вицепремиер да застане отпред на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това следваше да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка от няколко дни протестиращите майки упорстват поради неговите думи, че те са " кресливи дами " с " сякаш заболели " деца. Симеонов обаче беше заменен и няма да бъде ръководител на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Вместо него постът зае различен вицепремиер - Томислав Дончев. Решението за освобождението на Симеонов е било " препоръчано " от премиера Бойко Борисов и е признато неприсъствено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР