На първо четене: Депутатите не приеха поправките в конституцията. След

...
На първо четене: Депутатите не приеха поправките в конституцията. След
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите не приеха поправките в конституцията, проектът тръгва по „бавната писта“


На първо четене: Депутатите не одобриха поправките в конституцията. След като бе разискван в пленарна зала, планът за промени в главния закон на страната беше подсилен от 161 депутата, а 57 гласоподаваха „ срещу “. Така действително планът не е отритнат, а потегля по така наречен „ мудна писта “, при която той ще бъде препоръчан още веднъж за гласоподаване след 2 месеца. За да бъде признат на първо четене, беше нужно той да бъде подсилен от 3/4 от народните представители или 180 гласа „ за “, които не бяха събрани.

Те са свързани главно със правосъдната власт и плануват Висш съдебен съвет да се раздели на две – на съдийски съвет, в който има повече съдии, избирани от сътрудниците си, и на прокурорски с по-голямо парламентарно посланичество. Предлага се да се вкара и мандатност на главният прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и други

Друга огромна смяна е обвързвана със служебните кабинети – служебният министър председател ще продължи да се назначава от президента, само че той ще може да избира сред ръководителя на Народното събрание, на Конституционния съд или шефът на Българска народна банка.

Депутатите се отхвърлиха от концепцията националния празник да се промени от 3 март на 24 май.

В дневния ред на Народното събрание за през днешния ден са планувани още блиц надзор и постоянен парламентарен надзор.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР