На първо четене беше прието удължено действие на сегашния бюджет

...
На първо четене беше прието удължено действие на сегашния бюджет
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Бюджетът е като кафето без кофеин. Бюджетирането не е упражнение. Страната има нужда да се управлява

На първо четене беше признато удължено деяние на настоящия бюджет през 2023 година Според финансовите специалисти Емил Хърсев, Любомир Дацов в " Тази заран " на bTV показаха, не може бюджет, който е юридически в едни разнообразни условия, да бъде пренесен в други рамки.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов изясни, че сред първо и второ четене ще се вършат ремонти, макар че бюджетът е вкаран без нито една цифра: " До края на септември бюджетът се движеше уравновесено – плюс/минус 200 милиона салдо. През предишния месец приходите към този момент понижават и данъчните приходите са пораснали едвам с 6% по отношение на същия интервал предходната година ". Дацов и попита дали към този момент има демонстрация на стягане на икономическите условия при високата инфлация.

Бившият обществен министър Лидия Шулева обаче поддържа удължаването на бюджета до съставянето на постоянно държавно управление. Тя уточни, че има няколко буфера, с които могат да бъдат подкрепени най-уязвимите групи - деца на приемни родители, деца сираци, хора с увреждания и пенсионери. " От запасите, които са спестени през 2022 година, те могат да бъдат подкрепени с еднократни помощи ", уточни тя. Според Шулева повишението на минималната работна заплата също е допустимо, тъй като това става с разпореждане, а бюджет без политика не трябва да има. Друг е редът по който се гледат нещата - фискалната и паричната политика би трябвало да вървят ръка за ръка. Объркани са целите.
 
Според Емил Хърсев поради другата макроикономическа картина най-малкото би трябвало да се преразгледа фискалната политика. Дацов добави: В една страна, когато бюджетът се актуализира по няколко пъти на година, връщането към неустойчивостта не е положително ". 
 
Емил Хърсев: " Цялата капиталова стратегия се преглежда като един буфер - колкото пари събере, толкоз и харчи. Бюджетът е като кафето без кофеин. Инвестициионната политика не може да е буфер. Бюджетирането не е упражнение. Страната има потребност да се ръководи. Парламента е мястото да се упражни волята на народа ".

Големият проблем, съгласно Хърсев е, че е объркана поредността - първо се слага рамка и след това всички политики.
Шулева: " Не може да се запазят основите на фона на едвам оцеляването на групите. Помощите на уязвимите групи би трябвало да оцелеят. Не може да се понижава инфлацията за сметка на уязвимите групи. Развързването на МРЗ  с доста заплащания, тъй като се натоварва - не може компенсацията за труд да бъде обвързвана със обществените заплащания ". 

" Аз съм съперника на автоматизираните обвързвания - генерират инфлация " - съобщи Дацов. И съгласно Хърсев не би трябвало да има автоматизирано обвързване - това е отвод от политически решения.
И тримата събеседници, въпреки и с разнообразни причини, се сплотиха към тезата, че обедняването ще продължи, в случай че проблемите не се вземат решение оправдано, политически и с устременост към уязвимите групи.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР