На първия учебен ден е установен срив в поне 7

...
На първия учебен ден е установен срив в поне 7
Коментари Харесай

Хакерска атака изкара от строя банкирането на редица български банки, руска група пое отговорност

На първия образователен ден е открит срив в най-малко 7 мобилни приложения за банкиране и онлайн платформи на български банки. Достъпът до тях стопира по едно и също време. Оплаквания за същото се срещат от наранени консуматори в обществените мрежи.

Подробности за офанзивата разбираме от обява на h3xu, aдминистратор на български конгрес за киберсигурност

Интернет инфраструктурата на други банки е била онлайн, само че са открити индикации, че те също може да са атакувани. Визуално зареждат в браузъра обикновено, само че част от HTML детайлите и цели страници са били счупени.

Това може да се дължи на течащ развой по възобновяване на наличието от бекъпи

Вариантите да се случи нещо такова са доста, и множеството насочват към злонамерени дейности от страна на хакери. Версиите на h3xu са няколко. От една страна може рансъмуер да е засегнал облачна инфраструктура, която банките употребяват. Вторият вид е инфраструктурата да е обект на DDoS офанзива.

Интересен факт е, че в този миг има недоволства и от липса на достъп на интернет на някои места в София. Това нещо може да е както причина за случилото се, по този начин и разследване.

Малко по-късно съветската формация NoName поема отговорността за масираната акция

Това е група, която се занимава най-вече с DDoS офанзиви. Тяхна цел е била огромна част от интернет инфраструктурата в България. Причината? Посочва се решението на Народното събрание да смъкна възбраната за импорт на зърно от Украйна.

Споменава се, че и български фермери са реагирали отрицателно на нея

Хакерите не са съгласни с решението като цяло, както и изказванията на длъжностни лица, че възбраната е една от аргументите за покачващите се цени.

В същото време, същото украинско зърно към момента не дава отговор на стандарта на Европейски Съюз. Но на кого му пука?

Пише в обръщението на групата.

От обявата, която ще поместим по-долу, излиза наяве, че офанзивата е била ориентирана освен към банките. Пострадал е и уебсайт на Агенция „ Митници “. Банките, с сполучливо свалено банкиране, за които групата поема отговорност са ДСК, Пиреус, ПроКредит, ПИБ и ЦКБ.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР