На парти шефът играе на карти с приятелите си. Един

...
На парти шефът играе на карти с приятелите си. Един
Коментари Харесай

The Economist: Отиващият си български премиер е под обстрел

На празненство шефът играе на карти с приятелите си. Един от тях демонстрира видео със случилото се с предприемач, който не е направил това, което са желали от него: снимано е по какъв начин е полово насилван в ареста. Друг член на групата, прочут като Пилето, е платил 2500 евро (3025 долара) на лъскава жена, която да се " погрижи " за шефа. Други подаряват на огромния човек златни кюлчета. Звучи като нещо от гангстерски филм. Но " шефът ", както се твърди, е Бойко Борисов, министър председател на България до тази седмица.

Автор на описанието на празненството и на други изказвания за непозволено държание е Светослав Илчовски, собственик на аграрни бизнес. Той даде показания на 5 и 7 май пред парламентарна комисия, разглеждаща държанието на Борисов и неговата партия, която господства в политиката от 2009 година Общите избори на 4 април не дадоха безапелационен резултат и никоя партия не съумя да образува държавно управление. За 11 юли е са оповестени нови избори. Междувременно президентът, който е политически зложелател на господин Борисов, на 11 май назначи служебно държавно управление.

Твърденията на Илчовски надали биха могли да бъдат по-осъдителни. Икономиката е следена от хора, близки до Борисов, а министрите са просто " марионетки ", споделя той. Твърди, че най-голямата мощ в земеделието е Иван Ангелов – Пилето, и че е бил заставен да продава фураж за пилета на компанията на Ангелов на ниски цени. Илчовски показа подправени фактури, чието предопределение е било да се усили оборотът на компанията, която Ангелов има дружно с брат си, с цел да увеличи цената й, когато беше пусната на борсата през 2018 година Всеки аграрни производител или вносител, който не прави това, което се желае от него, е преследван от организацията за хранителни стандарти, която задържа вноса на границата или сковава бизнеса с обстойни здравни инспекции.

Борисов отхвърли всички изказвания и споделя, че даже в никакъв случай не се е срещал с Илчовски. Ангелов твърди, че 95% от казаното от Илчовски е погрешно. На 10 май обаче Павел Стоименов, различен предприемач, насочи пред комисията други сходни уличаващи изказвания. Той сподели, че е " обезпечил " хиляда гласа на партията на Борисов, само че когато се опитал да се опълчи на настояванията на Ангелов, здания на неговата компания са били опожарени.

Илчовски споделя, че се е подчинявал, тъй като това било " тактика за оцеляване ". " Няма нито един план, финансиран от Европейски Съюз в селскостопанския бранш, в който цените да не са били раздути или да не са се направили някакви измами ", прибавя той. Твърденията му са изпратени до Прокуратурата на Европейски Съюз, а освен до българската, за се счита, че е подложена на политическо въздействие.

За всичко, което двамата очевидци настояват, от дълго време се приказва и господин Борисов е претърпял кавги и преди, споделя Огнян Георгиев, икономическият редактор на " Капитал ", водещ бизнес ежедневник. Но обществените мнения на някогашен вътрешен човек са " доста тежък удар. По създание той разказва със злокобни детайлности по какъв начин действа нашата пленена страна ".

Атанас Чобанов, създател на проверяващия уебсайт " Бивол ", счита, че рухването на Борисов ще отнеме време, защото партията му е проникнала във всички институции, в това число прокуратурата. Но в този момент, споделя той, се отвори прозорец с благоприятни условия. Чобанов е оптимист, че служебното държавно управление ще утвърди настояването за независимост на информацията по всевъзможни чувствителни въпроси, което той счита да подаде. " Това може да е повратната точка ", усмихва се той.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР