На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране в

...
На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране в
Коментари Харесай

КЕВР очаква поскъпване на природния газ с повече от прогнозираните 14%

На намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране в профилиран състав „ Енергетика “ разиска отчет по отношение на импортираното на 10.12.2021 година заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за месец януари 2022 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. В сходство с условията за гласност и бистрота на институциите отчетът беше оповестен авансово на интернет страницата на регулатора. Поради оповестената изключителна епидемиологична конюнктура, с оглед недопускане спиране на работата на Комисията, откритото съвещание беше извършено отдалечено, с директно и виртуално присъединяване на заявителя посредством Програмата за връзки Skype.

След разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, в отчета на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 януари 2022 година да бъде в размер на 117,12 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец декември одобрената от регулатора цена е 102,33 лева./MWh.

На откритото съвещание изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД Николай Павлов предвижда, че цената на синьото гориво за българския пазар за м. януари 2022 година се чака да бъде по-висока от препоръчаната в заявката на сдружението от 10.12.2021 година Причината за това е покачването на цените на природния газ на европейските газови пазари през интервала след внасяне на заявката, които са достигнали исторически равнища от 180 евро/MWh. „ Независимо от това цената за българските консуматори ще бъде с към 30-35 % по-ниска спрямо европейските тържища, като за цялата календарна година финансовата изгода от това за тях е в размер на 675 млн. лева Осигурени са и количествата по договорите с всички клиенти и сдружението има подготвеност да посигури доставките за целия есенно-зимен сезон “, съобщи Николай Павлов. Същевременно той обърна внимание, че всички добивани количества от ПГХ Чирен са предопределени за покриване на неравномерното ползване и се подписват напълно в контролираната цената на природния газ. По отношение на количествата природен газ по контракта с Азербайджан Николай Павлов акцентира, че повода страната ни да не може да получи цялото контрактувано количество е неизградения към момента газов интерконектор Гърция-България. По думите му, след изследване на всички вероятни направления за доставка, само решение е доставка посредством различно газово трасе в точката „ Неа Месемврия “ на гръцката газопреносна система. В отговор на въпрос от страна на Комисията по отношение на благоприятни условия за повишение на в този момент доставяните количества азербайджански газ, от „ Булгаргаз “ показаха, че за това е нужна поддръжка на най-високо държавно равнище.

Във връзка с мнения в общественото пространство за ролята на Комисията във връзка с цената на природния газ ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов посочи: „ Съществува неправилно мнение, че енергийният регулатор дефинира цената на природния газ, а истината е, че Комисията само утвърждава цената на природния газ по импортирано от „ Булгаргаз “ заявление. Ние ревизираме дали заявката е в сходство с българското и европейското законодателство, с подзаконовите актове на България, както и с договорите, подписани от „ Булгаргаз “ с външните снабдители - Русия и Азербайджан “, съобщи той. По отношение на прелюдия мораториум върху цените на тока, парното и ВиК услугите доц.Иванов прикани държавното управление да потърси механизъм за компенсиране на топлофикационните сдружения, които ще бъдат мощно наранени, защото ще би трябвало да покачат разноските си за закупуване на природен газ заради по-високите му цени, до момента в който в това време цените на топлинната сила за потребителите остават непроменени.

Предложението на публичния снабдител за цената на природния газ е съобразено с изискванията по комерсиалните контракти за доставка с ООО „ Газпром экспорт” и азербайджанската компания и споразуменията към тях. Във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи според член 17, алинея 3 от НРЦПГ „ Булгаргаз “ ЕАД е показало към заявката информация за общото количество природен газ за м. януари 2022 година и относителния дял на количествата за социална доставка на природен газ, по програмата за освобождение на природен газ, както и по двустранните контракти за доставка на природен газ.

Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент по член 17, алинея 7 от НРЦПГ за активността „ социална доставка “, както и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, изискванията по контракта за доставка сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта за доставка с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на Комисията са само да откри дали заявката на " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на договорите за доставка с сдруженията.

Решението за одобряване на цена за месец януари 2022 година, по която „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, Комисията ще вземе на закрито съвещание на 01.01.2022 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР