На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

КЕВР прогнозира цена на природния газ за септември под 60 лв./MWh

На намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разиска импортираното на 10 август заявление на „ Булгаргаз “ ЕАД за одобряване на цена за септември, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

След разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации, в отчета на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 септември 2023 година да бъде в размер на 59,27 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Общественият снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар от 3 разнообразни източника.

В ценовия микс за септември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB) според дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 53,84 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

„ Булгаргаз “ е сключил за септември 2 контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района – след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

На откритото съвещание изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД Деница Златева осведоми, че след внасянето на заявката на 10 август. борсовият показател TTF – месец напред се е повишил с близо 13% и е достигнал 44 евро/MWh, само че от през вчерашния ден е почнал да се намалява и е на равнища от 34-35 евро/MWh.

„ Индексът е ценообразуващ детайл за образуване на контролираната цена на природния газ и предвид на тези ценови промени, към днешна дата прогнозната цена на „ Булгаргаз “ за месец септември би била към 62,90 лв/MWh, при цена за м. август от 59,67 лв/MWh “, съобщи Деница Златева.

Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов предвижда, че на 1 септември окончателното ценово предложение на „ Булгаргаз “ евентуално няма да бъде на равнището на в началото препоръчаните 59,27 лв/MWh, само че чака да е по-ниско от оповестената през днешния ден планирана цена от 62,90 лева./MWh.

Убеден съм, че през оставащите дни до края на месеца тази планирана цена ще намалее, което е удобен фактор за всички консуматори – битови и икономически “, акцентира той.

Основание за това му дават данните от газовата борса TTF, където през днешния ден търговията е почнала при цена 30,50 евро – спад от 30%. Освен това, съгласно шефа на КЕВР, Европа е взела всички ограничения, с цел да обезпечи потреблението през зимата – газовите складове на континента са запълнени приблизително на 91%, а хранилището в Чирен – на 92%.

Газовият снабдител е обезпечил нужните количества за 2024 година за контролирания и за свободния пазар. Освен с доставките по контракта с Азербайджан, страната разполага със ресурси от 3,5 млн.MWh в хранилището в Чирен, завършват договарянията за доставки по 10-годишен контракт, който ще обезпечи още 1 милиард кубически метра синьо гориво годишно.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР