На остров в северен Виетнам, конгломератът Vingroup изгражда най-амбициозният индустриален

...
На остров в северен Виетнам, конгломератът Vingroup изгражда най-амбициозният индустриален
Коментари Харесай

Социализмът ражда „национален автомобил” във Виетнам

На остров в северен Виетнам, конгломератът Vingroup построява най-амбициозният промишлен план в историята на комунистическата (социалистическата) страна: цех, който би трябвало да е подготвен с първия „ народен автомобил” на Виетнам в идващите две години. Vinfast, както се споделя автомобилната марка на Vingroup, ще стартира да създава електрически мотори в завода по-късно тази година, намиращ се до пристанищния град Хайпхонг, следващата година би трябвало да се появи седан, а по-късно кросоувър.

Двата автомобила ще бъдат показани през октомври на автомобилния салон в Париж. На о-в Кат Хай сега се строят стъклена централа и проучвателен център. Проектът, за който Vingroup влага $1,5 милиарда в началната му фаза, е толкоз огромен, че се употребяват всички компании от северен Виетнам (и такива от южен), произвеждащи стълбове и колони. Производството на коли, обаче, ще е скок в незнайното за виетнамската стопанска система, който може да се съпостави с южнокорейския опит от 70-те години, когато Hyundai стартира произвеждане. В момента концернът е на 5-о място в света.

Проблемът за Vingroup е, че във Виетнам се залага главно на двуколесни, като през предходната година са купени под 250 000 автомобила в страната, което е към четвърт от колите, продавани в по-голямата и по-богата Индонезия.

Конгломератът Vingroup е най-големият компания за недвижими парцели в страната, създава храна, има вериги от магазини, ръководи учебни заведения и университети, а сега строи най-високата постройка в Индокитай.

Строежът на комплекса стартира на 2 септември 2017 година, националният празник на Виетнам, на който се празнува оповестяването на самостоятелност от Франция през 1945 година “Има сентенция: всяка страна се нуждае от химн, байрак, войска, самолетна компания и автомобилни акция,” разяснява Робин Жу, старши анализатор на азиатските коли в Bernstein.

Първоначалната фаза на инвестицията е в размер на $1,5 милиарда, като целият план ще възлиза на $3 – 3,5 милиарда Плановете са годишно да се създават по 300 000 електрически скутера и 250 000 автомобила, само че до 2025 година този потенциал би трябвало да се усили до 1 000 000 скутера и 500 000 коли годишно.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР