На Оскарите всичко може да се случи! Най-голямата вечер на

...
На Оскарите всичко може да се случи! Най-голямата вечер на
Коментари Харесай

На Оскарите всичко може да се случи! Моментите, за които никога няма да спрем да говорим!

На Оскарите всичко може да се случи! Най-голямата вечер на Холивуд в никакъв случай не пропуща да докара до смях и сълзи, само че тези моменти накараха публиката да жужи дълго след раздаването на статуетките.

Освен вълнението да видите по какъв начин любимите ви филми печелят огромни награди, друга причина да гледате премиите на Академията е да не пропускате най-обсъжданите моменти от шоуто.

Никой не можеше да планува гафа за най-хубав филм за 2017 година, който в този момент се назовава Envelopegate. Нощта, в която 10-годишна актриса стана най-младата носителка на Оскар. Както и неприятната смешка на прочут комедиант довела до абсурден пестник, чут по целия свят.

Ето някои от най- обичаните мемоари от минали церемонии по връчването на Оскарите, за които в никакъв случай няма да се уморим да приказваме.

1940 година: Хати Макданиел прави история

Отнема повече от десетилетие, с цел да може първият негър да завоюва Оскар. Честта отива при Хати Макданиел за най-хубава актриса в поддържаща роля за ролята и на Мами в „ Отнесени от вихъра “ (1939). Победата обаче не е цялостна. Заради  цвета на кожата си Макданиел е накарана да седне в задната част на залата,. надалеч от останалата част от актьорския състав на кино лентата.

1943 година: Гриър Гарсън изнася чупеща върхове тирада

Гриър Гарсън слага връх, който към момента не е строшен. След като печели премията за най-хубава актриса за осъществяването си в Mrs. Miniver (1942). Гарсън произнася една от най- дългите речи,. цели седем минути и мнозина я показват като катализатор за модерното въвеждане на времевото ограничаване.

1968 година: Алфред Хичкок изнася къса благодарствена тирада

Майсторът на съспенса е номиниран за пет Оскара в хода на дългата си кариера, само че Алфред Хичкок в никакъв случай не печели до 1968 година Но вместо да завоюва една от обичайните категории на Академията,. той получава Мемориалната премия на Ървинг Г. Талбърг, която е нещо като премия за изцяло творчество за режисьори. Вероятно неудовлетворен от почетната си купа,. Хичкок изнася една от най-кратките речи за приемане в историята на Оскарите: просто „ благодаря “.

1969 година: Барбра Стрейзънд и Катрин Хепбърн се изравняват за най-хубава актриса

Една от най- шумно обсъжданите награди е през 1969 година, когато Барбра Стрейзънд и Катрин Хепбърн завоюват по едно и също време в категорията за най-хубава актриса. Стрейзънд за Смешно момиче (1968) и Хепбърн за Лъвът през зимата (1968). Това е втората поредна победа на последната актриса (и трета като цяло),. откакто взема премията за Guess Who’s Coming to Dinner (1967) година по-рано. От двете победителки обаче Стрейзънд е единствената присъстваща и стартира речта си с към този момент емблематичната имитация „ Здравей, прелестна “.

1972 г: Чарли Чаплин получава почетен Оскар (и най-дълги овации)

По-голямата част от кариерата на емблематичната звезда на нямото кино Чарли Чаплин се развива преди началото на Оскарите, само че въздействието му върху промишлеността е несравнимо. За да признае това, Академията му дава почетна премия през 1972 година, което провокира 12-минутни аплодисменти.

„ Думите наподобяват толкоз безполезни – толкоз слаби “, споделя Чаплин в речта си. „ Мога единствено да ви благодаря за достойнството да ме поканите тук.

Публичната му поява на церемонията също е знаменателна, тъй като е една от първите му в Съединени американски щати от две десетилетия. Разрешението му за наново влизане в Съединени американски щати е отнето през 1972 година заради несъгласия към хипотетичните му комунистически връзки, съгласно The ​​Washington Post.

1973 година: Сачин, индианка- деятел влиза на мястото на Марлон Брандо

Когато Марлон Брандо печели Оскар за една от най-известните му функции, като Дон Вито Корлеоне в Кръстникът (1972), артистът не участва на награждаването, с цел да получи статуетката за най-хубав артист. Вместо това той изпраща Сачин- Малкото перце, индианка-активист от племето апачи и президент на Националния комитет за потвърждаване на облика на индианците, да приказва от негово име и да отхвърли премията.

„ Той за огромно страдание не може да одобри тази доста великодушна премия “, сподели тя за Брандо. „ И аргументите за това му решение са отношението към американските индианци през днешния ден от филмовата промишленост. “

Сачин почива през октомври 2022 година на 75-годишна възраст, седмици откакто Академията за кино изкуство и просвета се извинява за отношението към нея в шоуто през 1973 година

1974 година: Гол мъж тича на сцената

Гол мъж изтичва през сцената тъкмо преди Елизабет Тейлър да връчи премията за най-хубав филм. Робърт Опел изпреварва водещия Дейвид Нивън, който успява само да се изсмее и да каже: „ Не е ли очарователно да си помислим, че евентуално единственият смях, който човек в миналото ще получи в живота си, е като се съблече и покаже минусите си? “

1974 година: Тейтъм О’Нийл става най-младият притежател на Оскар в огромна категория

С присъединяване си в Paper Moon (1973) дружно с татко си Райън О’Нийл, Тейтъм О’Нийл печели Оскар за най-хубава актриса в поддържаща роля единствено на 10 години. Тя взима наградата, облечена в дребен смокинг, и произнася много къса тирада: „ Всичко, за което в действителност желая да благодаря, е моя режисьор Питър Богданович и татко ми. Благодаря ви. “

1989 година: Роб Лоу стартира с Infamous Musical Number

Оскарите нормално стартират с хумористична част и понякога с ария. А през 1989 година Роб Лоу и Айлийн Боуман извършват въодушевена от Снежанка версия на „ Гордата Мери “, с Боуман като принцесата на Дисни. Изпълнението е катастрофа и Дисни съди шоуто,но според The ​​New York Times, делото по-късно е прекъснато, откакто Академията се извинява.

Няколко звезди, в това число Пол Нюман и Джули Андрюс, подписват отворено писмо, критикуващо телевизионното предаване, наричайки осъществяването „ позор както за Академията, по този начин и за цялата кино промишленост “, оповестява The Hollywood Reporter.

1993 година: Ричард Гиър, Сюзън Сарандън и Тим Робинс са (временно) неразрешени

Когато Ричард Гиър, Сюзън Сарандън и Тим Робинс излизат на сцената на Оскарите и се обръщат към хаитянските хора, живеещи с ХИВ, а Гиър говори за китайската инвазия в Тибет – реакцията на Академията не е положителна.

И тримата получават доживотна възбрана за шоуто, само че това не продължава дълго. Сарандън завоюва най-хубава актриса три години по-късно за Dead Man Walking (1995), а Робинс означи победа за най-хубав поддържащ артист за Mystic River (2003). Гиър не е печелил, нито е бил номиниран за Оскар, макар че звездата от Чикаго е участвал на премиите няколко пъти, откогато в началото му беше неразрешено.

2000 година: Робин Уилямс извършва „ Blame Canada “

Две години след спечелването на Оскар за най-хубав артист в поддържаща роля за Добрия Уил Хънтинг (1997), Робин Уилямс извършва „ Blame Canada “, номинирана за най-хубава истинска ария от анимационния филм South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999), на 72-рите награди „ Оскар “.

Въпреки че песента загуби Оскар от „ You’ll Be in My Heart “ от Тарзан (1999) на Фил Колинс, запаметяващото се осъществяване на починалия палячо е останало в историята.

2001 година: Бьорк обръща глави в облекло на лебед

Има доста емблематични тоалети на Оскарите през годините, само че може би никой не е по-запомнящ от този на Бьорк. Когато участва на шоуто през 2001 година като номинирана за най-хубава истинска ария за „ I’ve Seen It All “ от кино лентата Dancer in the Dark (2000), тя носи ефектна рокля с изкуствена лебедова глава, увита към врата й.

2002 година: Хали Бери с историческата победа на Оскар

През 2001 г Хали Бери спечели премията за най-хубава актриса за „ Балът на чудовищата “ (2002 г.), Тя стана първата чернокожа жена, спечелила Оскар. След като името й беше прочетено, тя незабавно избухна в сълзи, излизайки на сцената, с цел да произнесе една от най-запомнящите се речи на церемонията.

„ Този ​​момент е доста по-голям от мен “, сподели Бери. „ Това е за всяка безименна, безлична цветнокожа жена, която в този момент има късмет, тъй като тази врата довечера е отворена. “

2009 година: Хийт Леджър печели посмъртно Оскар

На церемонията съвсем не остава неразплакан човек, когато Хийт Леджър, който умря през януари 2008 година, завоюва Оскар посмъртно за смразяващото си показване на злодея на Батман, Жокера в Черния рицар (2008), който завоюва възторжени мнения, когато излезе през лятото по-късно неговата гибел. От негово име премията одобриха майка му, татко му и сестра му.

Леджър е едва вторият артист, спечелил посмъртно Оскар след Питър Финч, който завоюва премията за най-хубав артист за мрежата (1976).

2010 година: Катрин Бигълоу печели премията за най-хубав режисьор

Само осем дами са били номинирани за най-хубав режисьор в историята на Оскарите, като единствено три са взели мечтаната премия. Първата е Катрин Бигълоу за The Hurt Locker (2008).

„ Това в действителност е, хм, няма различен метод да го опиша “, сподели тя в благодарствената си тирада. „ Това е моментът на живота. “

След Бигълоу, Клои Джао стана втората жена, която в миналото е печелила премията през 2021 година за Nomadland (2020), а Джейн Кемпиън стана третата през 2022 година за The Power of the Dog (2021).

2013 година: Дженифър Лорънс пада по пътя си към сцената

Дженифър Лоурънс пада, когато се спъна по стълбите, до момента в който си проправяше път към сцената на Оскарите, с цел да вземе премията си за най-хубава актриса за Silver Linings Playbook (2012). В същински жанр на J. Law, тя го одобри умерено.

„ Вие, момчета, просто се изправяте, тъй като се чувствате зле, че паднах и това е в действителност неловко, само че ви благодаря “, сподели тя в речта си за приемане. „ Това е полуда. “

2014 година: Елън Дедженеръс прави възторг със звездно селфи

През 2014 година Елън Дедженеръс употребява гостуването си на Оскарите, с цел да се опита да разбие интернет с едно доста звездно селфи. В кадър с присъединяване на Брадли Купър, Анджелина Джоли, Лорънс, Лупита Нионго, Брад Пит, Джулия Робъртс и Мерил Стрийп тя „ разруши “ Twitter.

Груповата фотография стана най-ретуитната фотография в историята на X (по-рано Twitter) (по това време) в границите на един час.

2016 година: Леонардо ди Каприо печели първия си Оскар

През 1994 година Леонардо ди Каприо печели първата си номинация за Оскар за „ Какво яде Гилбърт Грейп “ (1993). През 2005 година той получава още една номинация, по-късно още две през 2007 година и 2014 година Но въпреки всичко – без победи. Това е до 2016 година, когато печели премията за най-хубав артист за The Revenant (2015) и получава овациите на сътрудниците си.

Ди Каприо получи още една номинация за Оскар през 2020 година за най-хубав артист в „ Имало едно време в Холивуд “ (2019), само че Хоакин Финикс взе статуетката за „ Жокера “ (2019).

2017 година: Гафът на гафовете

26 февруари 2017 година, 89-ата гала по раздаването на премиите „ Оскар “ беше към края си и оставаше единствено една премия за разпределяне. Звездите от „ Бони и Клайд “ Уорън Бийти и Фей Дънауей излязоха на сцената, с цел да показват най-хубав филм. След като отвори плика, Бийти замълча. Тълпата се засмя и той сподели на Дънауей плика, откакто тя го подкани. Дънауей разгласи La La Land (2016) за победител. Актьорите и екипът излязоха на сцената и започнаха речите.

Но зад тях нещо не беше наред: Сценичните служащи започнаха да тичат по сцената. Лицата на екипа на La La Land минаха от блажена наслада към комплициране и смут. И тогава продуцентът Фред Бъргър сподели: „ Между другото загубихме. “

Неговият сътрудник продуцент, Джордан Хоровиц, излезе на сцената и произнесе, може би най-незабравимите думи в историята на Оскарите: „ Имаше неточност. Лунна светлина, вие спечелихте най-хубав филм. “ Той сграбчи вярната карта от ръцете на Бийти и я сподели на тълпата. Хоровиц добави: „ Ще бъда в действителност горделив да предам това на моите другари от Moonlight. “

След това Бийти се качи на сцената, с цел да изясни какво се е случило – той и Дънауей инцидентно получиха спомагателен плик за най-хубава актриса, който гласеше „ Ема Стоун, Ла Ла Ленд “. След това той връчи премията на Moonlight, а режисьорът Бари Дженкинс излезе на сцената.

„ Ясно е, че даже в сънищата ми това не може да е правилно “, стартира Дженкинс. „ Но по дяволите с фантазиите, завърших с това. Защото това е истина. “

Безпрецедентна неразбория, която беше водеща вест седмици наред е може би най- огромния гаф в историята на оскарите до този миг.

2019 година: Оскарите остават бездомни след разногласия

Малко откакто Кевин Харт беше разгласен за водещ на Оскарите през 2019 година, някои от предишните хомофобски туитове и мнения на комика се появиха още веднъж в интернет. Въпреки че критиците го приканиха, Харт в началото отхвърли да се извини, като сподели, че към този момент е обърнал внимание на тези забележки.

Реакцията беше толкоз мощна, че Харт в последна сметка се отдръпна, обаче за известно време. Академията обмисляше да предложения комика назад, откакто той обиколи шоуто на Елън Дедженеръс, Късното шоу със Стивън Колбърт и Добро утро, Америка, и в последна сметка се извини.

Оскарите продължиха напред без водещ и съвсем без някои от премиите, откакто уредниците оповестиха, че четири трофея за най-добра операторска работа, кино монтаж, късометражен екшън онлайн и грим и прическа – ще бъдат раздадени по време на рекламните паузи. Отново Академията се сблъска с противоположна реакция, като в последна сметка анулира решението си броени дни преди церемонията.

2020 година: Еминем показва изненадващо показване на Оскарите

Последното шоу на премиите преди COVID-19 имаше доста запаметяващи се моменти (успехите на Parasite! Първият Оскар на Пит! Армия от Елзи!), само че най-голямото „ О, боже! “ за звездите в публиката и почитателите вкъщи пристигна, когато Еминем излезе на сцената, с цел да извърши „ Lose Yourself “ 18 години откакто парчето завоюва премията за най-хубава истинска ария.

Еминем позорно се отхвърли от церемонията, когато песента му беше номинирана през 2003 година и благодари на Академията, че са му разрешили да се върне.

2021 година: Клои Джао разрушава бариерите

Едва седмата жена, номинирана в миналото за най-хубав режисьор, Джао счупи върхове през 2021 година, когато завоюва за Nomadland, ставайки първата азиатка (и едвам втората жена някога), печелила категорията.

В благодарствената си тирада режисьорът, сценаристът и продуцентът приказва за стиховете, които е научила наизуст с татко си, до момента в който е израснала в Китай, и по какъв начин те са я поддържали, когато животът е станал сложен.

Тя продължи: „ Това е за всеки, който има вярата и смелостта да държи на положителното в себе си и един в различен. Това е за вас, вие ме вдъхновявате да продължа напред. “

2022 година: Уил Смит удря пестник на Крис Рок

Това беше моментът, който спря нощта. След като Крис Рок направи G.I. Шегата на Джейн 2, ориентирана към Джейда Пинкет Смит, нейният брачен партньор, Уил Смит, излезе на сцената и удари Рок, след което се върна на мястото си, преди да извика: „ Дръжте името на жена ми надалеч от вашата шибана уста! “

Публиката седеше в смаяно безмълвие, до момента в който шокираният Рок сподели: „ Уау, пич, това беше смешка на G.I. Jane “, преди да връчи премията за най-хубав документален филм.

Докато получаваше трофея за най-хубав артист за ролята си в Крал Ричард (2021) по-късно същата вечер, Смит се върна към случая по време на прочувствената си благодарствена тирада, като се извини на Академията и на другите номинирани – само че не и на Рок.

По-късно Уил подаде оставка от Академията за кино изкуство и просвета и Академията наложи 10-годишна възбрана на артиста да посещава което и да е от събитията на организацията, в това число Оскарите.

2023 година: Историческата победа на Мишел Йео за най-хубава актриса

Оскарите през 2023 година бяха исторически за Мишел Йео, която стана първата азиатска жена  и едвам втората цветнокожа,. спечелила премията за най-хубава актриса. Ветеранът завоюва трофея за Everything Everywhere All at Once (2022), най-големият победител за вечерта, помитайки седем категории, в това число най-хубав филм.

„ За всички дребни момчета и девойки, които наподобяват като мен, гледайки довечера, това е фар на вяра и благоприятни условия “, сподели Йео в речта си за приемане. „ Това е доказателство, че фантазиите се сбъдват. И дами, не позволявайте на никого да ви споделя, че в миналото сте минали разцвета си. Никога не се отхвърляйте. “

Победата на Йео бележи един от двата значими стадия за представянето на Азия в шоуто. Победата на нейния сътрудник Ке Хуи Куан за най-хубав артист в поддържаща роля го направи първият артист, роден във Виетнам, получил Оскар.

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР