На опелото на патриарх Неофит присъства митрополитът на Киев, но

...
На опелото на патриарх Неофит присъства митрополитът на Киев, но
Коментари Харесай

Далечен предвестник на надежда. Откъсва ли се българската църква от руското влияние

На опелото на патриарх Неофит участва митрополитът на Киев, само че не и съветският патриарх. Това става на фона на обстоятелството, че Българската черква не е признала автономията на Украинската. Значи ли това, че съветското въздействие понижава и Светият Синод прави завой?

Няколко обстоятелството от последните месеци позволяват хипотезата, че Българската православна черква (БПЦ) се откъсва от въздействието на Москва. Сред тях са дейностите на Светия синод след, позицията на патриарх Неофит против експанзията на съветската войска в Украйна, наличието на киевския митрополит на опелото на патриарха в неделя, до момента в който съветският патриарх не беше поканен.

Не всички специалисти виждат нещата тъкмо по този начин, само че дано първо погледнем обстоятелствата.

„ Унищожителната война срещу братска Украйна “ - с тези думи за първи път при започване на годината Българската православна черква (БПЦ) осъди съветската експанзия. По-точно направи го персонално патриарх Неофит в последното си за Богоявление, въпреки и без да загатва Русия.

" Господ Бог и св. Църква благославят единствено онази войска, която не демонстрира експанзия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и страна, в интернационално приетите ѝ териториални граници ", се споделяше още в посланието на главата на БПЦ.

Това за първи път породи въпроса разграничава ли се тя от Руската православна черква (РПЦ), която поддържа войната, водена от Владимир Путин .

След кончината на Неофит на в събота не беше поканен съветският патриарх Кирил , който е правилен съдружник на съветския президент и намерено пази нашествието в Украйна. И въпреки на церемонията да участва представител на РПЦ, този въпрос още веднъж беше издигнат.

Още един факт - наличието на главата на Православната черква на Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний Киевски на опелото на Неофит, също беше признато като знак, че БПЦ се разграничава от Руската черква. Според специалисти обаче това не значи, че Светият синод прави завой и е напът да признае ПЦУ, която РПЦ афишира за разколна.

Епифаний не е поканен от БПЦ и наличието му е заслуга на Вселенския патриарх Вартоломей , който води опелото, и го включи в своята делегация. Освен това украинският свещеник не взе участие в богослужението, а единствено участва.

Заради това и обстоятелството, че огромна част от митрополитите остават под съветско въздействие, макар че се разграничават от Кирил поради войната, е прекомерно оптимистично, че ще има смяна в позицията на БПЦ. Това е по-скоро отдалечен предвестител на вяра за смяна, споделиха пред Свободна Европа богословът проф. Калин Янакиев и историкът и публицист Горан Благоев, който от дълги години води излъчвания за религията и църквата.
Интрига " още пред отворения ковчег "
На фона на това, единствено дни след гибелта на Неофит, още преди да е задействана процедурата за избор на негов правоприемник, един от спряганите - Пловдивският митрополит Николай, направи документално, в което сподели, че няма да се кандидатира.

Макар преди време да е изразявал позиции в поддръжка на РПЦ, той стана първият митрополит, който още преди 2 година в словото си за 3 март сподели: " Днес православни християни водят война против православни християни. Русия атакува Украйна. Това е толкоз неправилно, толкоз богопротивно ".

Сега пък той намерено заприказва за конспирация в Църквата. От което излиза наяве, че въпреки да не се чакат огромни промени в позициите на БПЦ, сигурно борбата за нов патриарх се обрисува да бъде още по- " нелицеприятна ", по думите на проф. Янакиев.

54-годишният Николай добавя, че " още пред отворения ковчег " на умрелия патриарх са почнали " медийните интриги и клевети ” към наследяването на патриаршеския трон.

Според него " едни и същи " специалисти ", всред които някогашни разколници и сътрудници на Държавна сигурност ”, които и през 2013 година са правили " нелепи предсказания ” кой ще наследи патриарх Максим , по същия богопротивен и светотатствен метод започнаха още веднъж да " кадруват " идващия български Патриарх ".

Предшественикът на Неофит умря през 2012 година

Свободна Европа събра обстоятелствата и разбора на специалисти.
" Провокация "
През 2019 година Вселенският патриарх подписа автокефалията на ПЦУ, откакто стотици години тя беше подчинена на Московската патриаршия. Това провокира конфликт сред Москва и Константинопол , като Руската православна черква (РПЦ) изрично отхвърли да признае нейната самостоятелност и я разгласи за разколна. БПЦ също не е признала за самостоятелна ПЦУ, без да я счита за разколна.

Няколко месеца след началото на войната на Русия в Украйна през 2022 година ПЦУ. Без позицията на БПЦ да се трансформира, при започване на тази година пристигнаха думите на патриарха, който осъди войната.

Те противоречаха с позиции на някои митрополити, като тази на Видинския - Даниил , че има трендове „ за посяване на ненавист към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор “.

Сега, откакто се разбра, че предстоятелят на ПЦУ ще участва на опелото, съветската посланичка Елеонора Митрофанова сподели:

“Това не е просто напрежение, а голяма провокация и по отношение на БПЦ, тъй като тази черква не е приета от Българската. Това е безспорна провокация от страна на Фенер (наименованието на Вселенската патриаршия - бел.ред.) “.

Митрофанова добави, че „ никой не е поканил “ съветския патриарх Кирил, само че в това време означи, че той няма да може да участва, тъй като се среща със сръбския патриарх.

От Светия синод прецизираха, че са изпратили на Кирил уведомително писмо за кончината на Неофит на 13 март, а на другите православни църкви е изпратен редът за опелото.

" Онзи огромен шок с войната сред два православни народа – съветския и украинския, е нещо, което тежко се претърпява “, изясни неналичието на покана Варненският и Великопреславски митрополит Йоан , който беше определен за наместник-председател на Светия синод след гибелта на патриарха.

Преди две години Европейски Съюз опита да наложи наказания на 77-годишния Кирил, чието гражданско име е Владимир Гундяев , поради позициите му в отбрана на войната, само че не съумя поради несъгласие на Унгария .

Сега персонално Епифаний отговори на Митрофанова. " За тях е доста мъчително, когато нашата черква влиза на интернационално ниво и има връзка с другите православни църкви. Руската страна употребява за своите цели съветската черква ", сподели той пред bTV.

На опелото въпреки всичко присъстваше представител на РПЦ – Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор , който обаче също не взе участие в опелото.
" Една деликатна специфичност "
Вечерта преди опелото и погребението на патриарха, митрополит Йоан, който е бранител на съветската черква, заяви в " Панорама " по Българска национална телевизия: „ Има една деликатна специфичност - че има опция да участва човек, който по неговия статут не сме се произнесли. Митрополит Епифаний не е поканен от нас, само че ще участва ". Той добави, че това " може да смути избрани хора, в случай че той вземе присъединяване в опелото “.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний , който не е измежду изразяващите проруски възгледи, обаче по-късно сподели, че този факт не е стеснителен, тъй като Епифаний ще участва молитвено, само че няма да взе участие в опелото.
Ситуацията беше извънредно главоболна за РПЦ
По думите на проф. Янакиев, все пак, наличието на киевския свещеник „ доста е смутило “ РПЦ.

„ Ситуацията беше извънредно главоболна за РПЦ, тъй като тя прекъсна църковното си общение с Константинополската патриаршия след автокефалията на ПЦУ, и не би трябвало съветски свещеник въобще да взе участие в молитвено общение с вселенския патриарх “, сподели още той.

Според него фактът, че въпреки всичко представител на РПЦ участва, „ значи, че тя не се е дала прошка с желанието да оказва въздействие върху БПЦ ".

Той разяснява още, че е „ малко преждевременно “ да се счита, че БПЦ ще признае независимостта на ПЦУ и не е „ оптимистично надъхан “ за това, защото към този момент 5 година комисия в Светия синод не взема решение.

„ Не мисля, че наличието на представителя на ПЦУ е знак за отделяне на Синода от дълбокото съветско въздействие, по-скоро признак за някакъв доста отдалечен предвестител на вяра за смяна “, разяснява и Благоев, съгласно който намесата на Митрофанова в църковните каузи е неприемлива.

Той означи, че като " рупор на Путин " тя е направила внушения с думите, че патриархът е бил " огромен другар на Русия ". На млади години Неофит е учил в Московската духовна академия.
Руската черква и изборът на нов патриарх
Проф. Янакиев акцентира, че съгласно църковните догми РПЦ е едвам пета по старшинство черква, като първа е Вселенската патриаршия.

„ Това, че РПЦ има някакъв необикновен статут, е единствено тяхна църковно-историческа и геополитическа митология. Това не е правилно, даже е в нарушаване, и тя няма никакво право да се меси в делата на други църкви “, сподели още той.

Янакиев означи, че когато архимандрит Васиан и други духовници от така наречен Руска черква бяха изгонени поради шпионаж, стана ясно, че РПЦ се е месила и на Македонската православна черква .

„ Тревожното е, че при идните избори в БПЦ те могат да продължат да се месят. Известно е, че множеството митрополити са русофилски настроени, и някои - като Видинския и Ловчанския , не го крият “, добави професорът.

Той даде образец с касирането на избора на Сливенския митрополит . Това е значимо, тъй като неговият глас ще е един от тези, които ще дефинират тримата претенденти за правоприемник на Неофит. Всеки би трябвало да получи две трети от синодалните гласове, а единствено един ще бъде определен за патриарх.

Нито Янакиев, нито Благоев се наеха да предвиждат кой може да е новият патриарх, само че съгласно журналиста даже той да не е под съветско въздействие, има опасения, че може да е обвързван с политическо-олигархични среди.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР