Половин милион деца и семейства отново получават покритие от Medicaid

...
На около 500 000 деца и семейства е възстановено покритието
Коментари Харесай

На около 500 000 деца и семейства е възстановено покритието на Medicaid, след като много щати неправомерно прекратиха записването им поради системен проблем, съобщиха центровете за Medicare и Medicaid Services в четвъртък.

Въпросът е използването от страна на държавите на съществуващи данни за автоматично определяне на допустимостта на определени получатели на Medicaid, докато преглеждат квалификациите на всичките си записани след тригодишна пауза от пандемия Covid-19. Някои щати разглеждат цели семейства като цяло, без да вземат предвид, че праговете на доходите на домакинствата за деца са по-високи.

В края на миналия месец агенцията каза на всеки щат и територия да проверят своите системи и да се уверят, че оценяват всеки член на домакинството поотделно. Около 29 щата и окръг Колумбия досега са отговорили, че имат този проблем и са били задължени да спрат на пауза отписването на жители в тази ситуация и да възстановят покритието на вече засегнатите.

„Като се уверим, че системният проблем е отстранен в щатите в цялата страна, ние ще помогнем да спрем отписването на повече семейства и деца само поради бюрокрация“, каза администраторът на CMS Чикита Брукс-ЛаСур. „Това ще помогне за подобряване на достъпа до Medicaid, не само по време на този много предизвикателен преход за подновяване, но и в дългосрочен план.“

CMS няма разбивка на това колко деца са сред 500 000 души, които са възстановили покритието си, но каза, че това е „значителен брой“.

На въпрос дали възстановените могат да бъдат отписани отново на по-късна дата, CMS каза, че не може да спекулира с действия на държавата. Очаква се някои щати да коригират проблема до момента, в който прегледат следващата група жители през октомври, докато на други ще им отнеме много повече време, за да се справят с проблема, каза CMS.

Щатите са в разгара на преоценка на допустимостта на повече от 87 милиона души в Medicaid и още няколко милиона в Програмата за здравно осигуряване на деца и прекратяване на тези, които вече не отговарят на условията за първи път от началото на пандемията Covid-19. Конгресът беше забранил на щатите да отсяват своите ролки в замяна на засилено федерално финансиране. Но тази забрана приключи на 1 април.

Оттогава най-малко 7,2 милиона души – включително най-малко 1,4 милиона деца – са били изключени от Medicaid към 20 септември, според KFF. Близо три четвърти от тях са отпаднали по т. нар. процедурни причини. Това обикновено се случва, когато записаните не попълнят формуляра за подновяване, често защото може да е бил изпратен на стар адрес, да е бил труден за разбиране или да не е върнат до крайния срок.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР