На официално събитие на 11 юли, четвъртък, в 11 часа

...
На официално събитие на 11 юли, четвъртък, в 11 часа
Коментари Харесай

Откриват алея в Пловдив на името на големия джазмен Милчо Левиев

На публично събитие на 11 юли, четвъртък, в 11 часа ще бъде открита алея на името на огромния български и международен създател Милчо Левиев. Именуването на алеята, която се намира на Сахат тепе - от ул. " Божидар Здравков " до площадката с шадравана, беше подкрепено с единомислещо решение на Общинския съвет в Пловдив през април 2023 година във връзка 85-ата годишнина от рождението на създателя.

На откриването на алеята ще участват зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на регион " Централен " Георги Стаменов, общественици и другари на Милчо Левиев, измежду които и президентът (мандат 1997 -2002) Петър Стоянов. Специално за събитието е сложена указателна табела с една от най-запомнящите се изречения на композитора, инсталирани са табла с къса история за житейския и креативния му път.

Със съхраняването на паметта за огромния Милчо Левиев незабавно след кончината му се зае неговата спътница певицата Вики Алмазиду. Тази година тя, като основател на сдружението в памет на музиканта, започва и първото издание на народен музикален конкурс за млади гении - пианисти на името на Левиев.

Организатори на състезанието, който се организира сега от 6 до 11 юли, са Сдружение за просвета и обучение " Милчо Левиев " и Община Пловдив, със съдействието на НУМТИ " Добрин Петков " Пловдив. Голямата премия на името на Милчо Левиев е една еднократна стипендия 2500 лева, статуетка и лауреатски диплом, обезпечена от Сдружение за просвета и обучение " Милчо Левиев ".

Две еднократни стипендии - всяка по 2500 лева, статуетка и лауреатски диплом, обезпечава Община Пловдив. Една еднократна стипендия за едногодишно образование в Нов български университет, Департамент " Музика " обезпечава Нов български университет - София. В двете възрастови групи са планувани също по този начин награди за 1-во, 2-ро и 3-то място, включващи парична награда, орден и лауреатски диплом.

На 11 юли 2024 година, в деня на формалното разкриване на " Алея Милчо Левиев " от 19:00 часа в Дом на културата " Борис Христов " ще се организира финален гала-концерт и публично награждаване на лауреатите и носителите на награди. Входът е свободен!

" Всяка година аз и десетките другари на Милчо ще прибавяме по нещо ново, което да пази загатна за музиката и неуморния му дух. Предстоят ни концерти, разширение на мащаба на състезанието и основаването на монумент ", споделя Вики Алмазиду и прибавя, че в Пловдив, където беше разпръсната част от праха на Левиев вечно ще звучи джаз музиката като знак на свободата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР