На обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия в Западна България дружеството

...
На обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия в Западна България дружеството
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение реализира проекта си за спасяване на дивите птици във Врачанско

На обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия в Западна България сдружението разполага с 18 000 км електропроводи и стотици стълбове. Тази система обезпечава тока за популацията от тази част на страната, само че пък е главната заплаха за живота на дивите птици. Според актуалните проучвания в разнообразни страни смъртността на птиците поради рисковите надземни електропроводи е главния проблем, водещ до загуба на биологичното многообразие.

За да избави живота на прелетните и гнездещите у нас птици през 2017 година ЧЕЗ Разпределение стартира с европейско финансиране осъществяването на плана " Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазените зони в Западна България. Целта е да се понижи смъртността на птиците от токови удари и обезпечаването на безвредни места за гнездене на белия щъркел.

Днес екологичния план " Живот за птиците " на електроразпределителното сдружение бе показан във Враца, която се намира наоколо до огромен предпазен естествен регион. Преди да стартира осъществяването на този план бяха осъществени теренни изследвания дружно с сътрудниците на ЧЕЗ от сдружението за отбрана на птиците и бяха избрани най-рисковите места за птиците.

" Около Враца бяха разпознати над 100 щъркелови гнезда, които за опасност за живота на птиците и крият заплаха от пажари по електромрежата, сподели ръководителката на плана и шефка на секткор " Екология " в сдружението Мария Георгиева. - ЧЕЗ стартира монтирането на специфични изолациинни платформи за гнездата с цел да избави живота на двойките щъркели и безвредното развъждане на техните дребни. "

Като цяло хуманния план на ЧЕЗ Разпределение за Западна България е финансиран с 2,65 млн. евро и би трябвало да се осъществя до 2022 година Дотогава компанията ще конфигурира общо 4000 защитни уреди по стълбовете на далекопроводите и ще сложи 3600 маркери на самите проводи, с цел да бъдат забелязвани от птиците при полет и да ги защищават от токов удар.

Ръководителят на отдела за качество в компанията Крум Гледжарски заяви и за нова самодейност а ЧЕЗ Разпределение. Целта е да се проектират нов тип стълбове да далекопроводите, които ще дават висока степен на сигурност на дивите птици. През 2020 година ще бъде оповестена и оществена поръчка, посредством която ще се търси производител на сходни модерни стълбове.

За да притегли публичното внимание на врачани към опазването на биологичното многообразие и за възстановяване на градската среда, сдружението провежда конкурс за рисунки върху разпределителните табла във Враца. Млади художници от началното учебно заведение " Св. Софраний Врачански " претвориха с красиви рисунки концепциите на акцията за спасяването на птиците. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР