На обществеността не се казва пълната истина за заплахата от климата

...
Патрик Браун, съдиректор по климата и енергията в Breakthrough Institute
Коментари Харесай

Патрик Браун, съдиректор по климата и енергията в Breakthrough Institute в Калифорния, раздуха публична тайна за науката за климата: това е предубедено в полза на тревогата. Той публикува статия в списание Nature за ефекта от изменението на климата върху горските пожари. В него той каза истината: имаше ефект. Но не цялата истина: други фактори също играят голяма роля при пожарите. На Мауи неуспехът на електрическата компания да управлява растителността покрай електропроводите беше вероятна причина за опустошителните скорошни пожари, но изменението на климата се оказа удобно извинение.

Редактори в списания като Nature изглежда предпочитат да публикуват опростени, негативни новини и спекулации относно изменението на климата. „Стандартна практика е да се изчисляват въздействията за страшни хипотетични сценарии за бъдещо затопляне, които подкопават доверието“, пише Браун. И така, след като научи този урок по трудния начин, когато неговите нюансирани документи бяха отхвърлени, той адаптира последния си, за да отговаря на техните очевидни предразсъдъци – и той беше публикуван. Редакторът на Nature, Магдалена Скипър, отговори, като се опита да застреля месинджъра, критикувайки измамата на Браун като „лоши изследователски практики“.

От години знаем, че изтъкнати учени смятат, че глобалното затопляне е проблем, но не и проблем „криза“ се отхвърлят, отменят или отхвърлят от рецензенти. Междувременно дори най-тривиалното изследване, което стига до тревожно заключение – като прословутото, което установи, че поведението на рибите е повлияно от въглеродния диоксид – бърза да бъде отпечатано и празнувано в медиите. Младите учени забелязват и адаптират своите текстове съответно.

Едно от най-големите измерими въздействия на увеличения въглероден диоксид е глобалното екологизиране – скорошното увеличение на зелената растителност на планетата, еквивалентно на два пъти площта на Съединените щати и броене. Но както открих, когато разказах история за това през 2015 г., изтъкването на това навлича градушка от професорска омраза върху главата ви. Дори бях избран за злоупотреба в прессъобщение на Бостънския университет, защото се осмелих да предположа, че повече зелена растителност може да не е лоша новина.

Браун казва, че „има табу срещу изучаването или дори споменаването на успехи, тъй като те се смята, че подкопават мотивацията за намаляване на емисиите на парникови газове“. Проблемът е, че всички решения са табу. Ако махна с вълшебна пръчица и дам на света неограничена чиста и евтина енергия утре, очаквам много учени по климата да бъдат ужасени: те ще останат без работа.

Онези, които твърдят, че изменението на климата е реално и проблем, но че други екологични проблеми са по-спешни – прекомерният улов в океаните, инвазивните извънземни видове, зависимостта на бедните африканци от месо и дървени въглища, за да назовем три – се третират като еретици, които трябва да бъдат преследвани.

Това е не само изменението на климата. Основните научни списания побързаха да приемат настояването на китайския режим, че изтичане на информация от лаборатория не би могло да причини пандемията, отказвайки да публикуват няколко статии, които твърдяха противното, и да разследват проблема, като същевременно бързаха да отпечатат половинчати проучвания, които изглежда замесват пазарът на морски дарове в Ухан. Едно такова проучване твърди, че е открило възможни доказателства, че миещите мечки кучета са били заразени и са били рекламирани. Пълното развенчаване на това проучване миналия месец от професор Джеси Блум беше игнорирано.

Данъкоплатец, вие не чувате цялата истина от учените, които финансирате.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР