На обществено обсъждане се разглежда процедурата поНационална схема за подпомагане

...
На обществено обсъждане се разглежда процедурата поНационална схема за подпомагане
Коментари Харесай

Как да се кандидатства за подпомагане на домакинствата в енергията от възобновяеми източници

На публично разискване се преглежда процедурата по„ Национална скица за подкрепяне на семействата в региона на силата от възобновими източници “. Това обсъжданеще продължи до 23 януари в това число.

За по значимите стъпки при кандидатстване описа Цвети Иванов от Областен информативен център, който постоянно е пръв асистент за създаване на плановете.

Ето малко по малко какво би трябвало да направи всеки, който желае да взе участие с план. Чуйте в прикачения звуков файл.

Цвети Иванова акцентира, че наложително изискване за допустимост за кандидатстване е в жилището да се употребява неефикасен източник на топлинна Етоенергия (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.) – все още на подаване на предлагането или преди доставката, монтажа и стартирането в употреба на слънчева апаратура за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаична система до 10 kWp.(в взаимозависимост от определен вид за кандидатстване).

Вижте какво би трябвало да извършите, с цел да участвате в процедурата „ Национална скица за подкрепяне на семействата в региона на силата от възобновими източници “:

1. Необходимо е да подадете Уведомление до оператора на мрежата, към която е причислен вашият обект - къщата или жилището, за който кандидатствате. В 14-дневен период от приемане на уведомлението ви, операторът дава в допълнение съглашение към Договора за достъп и транспорт на сила, в което се показват техническите условия към схемата на свързване на фотоволтаичната система към електрическата уредба и се регламентират правата и отговорностите на страните, за гарантиране сигурността на електроенергийната система и недопускане постъпване на електрическата сила и разстройства в мрежата. Допълнителното съглашение се подписва преди издаване на позволение за градеж на енергийния обект, като в този случай мнение за присъединение не се издава.

2. След като се сдобиете с спомагателното съглашение към Договора за достъп и транспорт на сила, е належащо да се обърнете към инженер-конструктор и/или електроинженер, които би трябвало да приготвят чертежи, схеми, калкулации и инструкции за осъществяването на условията, посочени от съответното енергоразпределително сдружение.

3. След като са готови и схемите от инженер-конструктора и електроинженера, е належащо да подадете Заявление до основния проектант на съответната община с цел да бъде издадено Разрешение за градеж, според Закона за устройство на територията. За Разрешението за градеж се дължи такса, чиито размер е избран от всяка обособена община.

4. Докато очаквате издаването на Разрешението за градеж, е добре да набавите оферта за доставка и монтаж на инсталацията или системата, съдържаща:

- ценовите параметри на доставката и монтажа и

- данни за техническите параметри на инсталацията / системата, отговарящи на минималните условия, посочени в Условията за кандидатстване или по-добри от тях.

МНеобходимо е да изберете снабдител за монтиране на слънчевите съоръжения за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаична система до 10 kWp, който наложително да има нужната професионална подготовка за това. Избраният снабдител би трябвало да е вписван в този указател: https://www.seea.government.bg/…/2-uncateg…/9365-2-5-spisaci

5. След като сте набавили всички нужни документи по процедурата е належащо да създадете профил в ИСУН 2020 и да попълните формуляра за кандидатстване. Подаването на плана е напълно електронно, посредством попълване на уеб основан формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и съпътстващите го документи посредством ИСМ-ИСУН 2020, посредством модула „ Е-кандидатстване “ на следния интернет адрес: https://eumis2020.governme

Може да се кандидатства единствено по един съставен елемент, прецизираха от ОИЦ Враца.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР