На нито един потребител на електрическа енергия няма да му

...
На нито един потребител на електрическа енергия няма да му
Коментари Харесай

Битовите потребители могат да останат на регулирания пазар, но до 2025 година

На нито един консуматор на електрическа сила няма да му бъде спрян тока, в случай че не подпише контракт с снабдител на сила. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Седмицата " по Дарик радио.

"На нито един консуматор на електрическа сила няма да му бъде спрян тока, в случай че не предприеме ограничения да подпише контракт с снабдител на сила. Ако подобен контракт не се подписа в законоустановения период, той ще получава ток от по този начин наречения снабдител от последна инстанция, само че на по-висока цена ", акцентира министър Теменужка Петкова, разяснявайки тематиката за либерализацията на пазара на електрическа сила.

Министър Петкова съобщи, че битовите консуматори могат да останат на контролирания пазар, само че до 2025 година.

Относно въздействието на пандемията върху енергетиката тя уточни: "Пандемията се отразява и на енергетиката, само че са подхванати ограничения още от март, те се ползват и енергийната система работи обикновено ".

Теменужка Петкова съобщи, че няма проблеми в огромните енергийни сдружения, като АЕЦ "Козлодуй ". Тя направи обзор и на опциите пред българската енергетика във връзка със повишените условия за обособяване на парникови газове.

"Що се отнася до 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй ", имаме площадка, на която може да бъде построена нова мощ. Има и три технологии, планувани за този блок - две съветски и една американска. Целта е 7-ми блок на "Козлодуй " да бъде с друга технология ", акцентира министър Петкова.

"4000 мегавата ще излязат от употреба до 2050 година, това са въглищните централи и те би трябвало да се заменят с други мощности ", сподели още тя.

Тя разяснява и тематиката за работата на въглищните централи в страната. Според нея, тематиката би трябвало деликатно да се обмисли, да се проучва и чак тогава да се взимат решения. До 2030 година България ще употребява тези мощности, акцентира Петкова.

По отношение на бъдещето, министър Петкова изясни, че продължава процедурата по АЕЦ "Белене ", има 5 компании, които са декларирали, че ще подадат обвързваща оферта и добави, че няма изясненост какъв ще бъде финалът на тази процедура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР