Бъдещите газови доставки от района на Източното Средиземноморие ще имат

...
Бъдещите газови доставки от района на Източното Средиземноморие ще имат
Коментари Харесай

Ще осигурим пренос на израелски и кипърски газ от Гърция към България

Бъдещите газови доставки от региона на Източното Средиземноморие ще имат значителен принос за диверсификацията освен за България, а и за целия район на Югоизточна Европа.

Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на видеоконферентна среща за енергийното съдействие и изследване на опциите и преимуществата на газопровода East-Med. В срещата участваха отрасловите министри на България, Кипър, Гърция, Израел, Унгария, Румъния и Сърбия.

България приветства опцията за доставки на природен газ от Източното Средиземноморие посредством бъдещия газопровод East-Med, които ще укрепят диверсификацията и ще насърчат конкуренцията на районния газов пазар, акцентира министър Петкова. Тя посочи, че България ще обезпечи преноса на израелски и кипърски газ от Гърция към България, посредством изграждащия се основен интерконектор IGB, и ще го транспортира през развитата българска газопреносна мрежа към останалите страни от района на Централна и Югоизточна Европа.

Министър Петкова осведоми за дейностите, свързани с построяването на Интерконектора България - Сърбия и присъединяване на Булгартрансгаз ЕАД като акционер в терминала за полутечен природен газ на "Александруполис ". Енергийният министър на Израел акцентира ролята на България като газов хъб за района на Югоизточна Европа, посредством който биха могли да се транспортират количества природен газ от бъдещия газопровод East-Med.

Участващите в срещата министри обявиха желанието си да задълбочат енергийното съдействие между тях, което ще обезпечи енергийната сигурност и стопански разцвет на страните в Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа. Те показаха поддръжката си за бъдещи доставки на природен газ от Източното Средиземноморие за Централна и Югоизточна Европа, употребявайки районната газова инфраструктура включваща междусистемните газови връзки Гърция - България, България - Сърбия, България - Румъния и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР