На нито един потребител на електрическа енергия няма да му

...
На нито един потребител на електрическа енергия няма да му
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Няма да спираме тока на хората, които не преподпишат договора си

 " На нито един консуматор на електрическа сила няма да му бъде спрян тока, в случай че не предприеме ограничения да подпише контракт с снабдител на сила. Ако подобен контракт не се подписа в законоустановения период, той ще получава ток от по този начин наречения снабдител от последна инстанция, само че на по-висока цена, акцентира министър, разяснявайки тематиката за либерализацията на пазара на електрическа сила " пред " Дарик ".

Министър Петкова съобщи, че битовите консуматори могат да останат на контролирания пазар, само че до 2025 година. Относно въздействието на пандемията върху енергетиката тя уточни: " Пандемията се отразява и на енергетиката, само че подхванати ограничения още от март се ползват и енергийната система работи обикновено ". съобщи, че няма проблеми в огромните енергийни сдружения, като АЕЦ " Козлодуй ".

Тя направи обзор и на опциите пред българската енергетика във връзка със повишените условия за обособяване на парникови газове. " Що се отнася до 7 блок на АЕЦ " Козлодуй " имаме площадка на която може да бъде построена нова мощ. Има и три технологии, планувани за този блок - две съветски и една американска. Целта е 7 ми блок на Козлодуй да бъде с друга технология ", акцентира министър Петкова. " 4000 мегавата ще излязат от употреба до 2050, това са въглищните централи и те би трябвало да се заменят с други мощности ", сподели още тя.

Тя разяснява и тематиката за работата на въглищните централи в страната. Според нея, тематиката би трябвало деликатно да се обмисли, да се проучва и чак тогава да се взимат решения. До 2030 година България ще употребява тези мощности, акцентира Петкова. По отношение на бъдещето, министър Петкова изясни, че продължава процедурата по АЕЦ " Белене ", има 5 компании, които са декларирали, че ще подадат обвързваща оферта и добави, че няма изясненост какъв ще бъде финала на тази процедура.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР