На Никулден в община Стара Загора имен ден празнуват 5

...
На Никулден в община Стара Загора имен ден празнуват 5
Коментари Харесай

Над 5 200 са имениците на Никулден в Старозагорско


На Никулден в община Стара Загора имен ден честват 5 219 души. Най-много са празнуващите с името на светеца Николай – 2 382, а с името Никола – 677. Дамите с име Николина са 333, а с Николинка - 180.

Модерното в днешно време женско име Никол носят 273 дами в общината, а 35 се зоват Нелина. Почти толкоз известно е и името Нина - 295, а с име Николета са 120 дами.

С обичайното българско име Кольо са 877 поданици на община Стара Загора, има и 8 с името Колю. Днес честват още 14 с името Нико, 8 с Нино, 12 са дамите с име Ненка, и 5 с Коля.

Никулден заема значимо място в българската празнична традиция. Според националните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да върви, кораби да води, по морета ветрове да стопира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в намерено море.

Св. Николай Чудотворец, който е роден през 280 година в Мала Азия, провинция Ликия, живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той участвал на Първия космополитен събор в Никея. Умира през 325 година, оставяйки след себе си загатна за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на злополуките. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР