На нещо уникално ще станем свидетели в предстоящото 113-о издание

...
На нещо уникално ще станем свидетели в предстоящото 113-о издание
Коментари Харесай

Ботев за първи път е лидер преди дербито с Локо Пд

На нещо неповторимо ще станем очевидци в идното 113-о издание на Пловдивското дерби за състезание. За първи път Ботев ще влезе в огромната борба с безконечния противник в качеството си на водач в класирането. Сегашното водачество на отбора на Азрудин Валентич е малко условно, защото част от тимовете зад него са с по-малък брой изиграни мачове. Така или другояче обаче фактът, че Ботев е на върха е налице. И защото до момента не е имало подобен случай не можем да откроим някаква наклонност, която да ни помогне да създадем съмнение какво ще се случи на следващия ден.

Локомотив Пд от своя страна цели 6 пъти е влизал в този конфликт като краткотраен лидер в таблицата. В някои от тези случаи това водачество, също както настоящето на Ботев, е било малко лъжливо. През 1952-а през август (тогава в този месец сезонът към този момент е бил във втората си половина) Локо води, само че също с мачове повече от част от преследвачите. И побеждава градския зложелател с 2:1. През 1964-а „ черно-белите “ отново са първи, само че единствено по голова разлика и е минал едвам един кръг от шампионата. Въпреки това печелят на стадион „ Христо Ботев “ с 2:0 с два гола на Иван Кънчев. Поради това почитателите на Локо включват във фолклора майтапа с съперниците си, че стадионът към този момент се споделя „ Кънчова поляна “.

Големият удар на Ботев, когато „ черно-белите “ са водачи е при започване на 1973 година. Сезонът е преполовен, като на старта напролет Локо е първи, а ЦСКА втори. С успеха си в градското дерби с 1:0 обаче (гол на Йордан Кичеков и пропусната дузпа от Христо Бонев) „ канарчетата “ смъкват „ черно-белите “ от върха и качват там „ алените “. Година и половина по-късно Локо Пд си отмъщава съществено и реализира една от най-паметните си победи. В 4-я кръг в качеството си на водачи, водени от Христо Бонев и Гочо Василев разгромяват „ жълто-черните “ със 7:3.

За последно през сезон 2003/04 един от двата тима бе лидер и това отново бе Локо, като в последна сметка стана и първенец. В един от двата мача обаче закъсалият Ботев, който същия шампионат изпадна съумя най-малко отчасти да спре врага по пътя към купата, а дуелът на стадион „ Христо Ботев “ завърши 0:0.

Остава да забележим по какъв начин ще се оправи Ботев на „ Лаута “, бидейки водач за първи път преди този момент дерби.

Пловдивските дербита, когато

Локо Пд е бил първи

03.08.1952 2:1 Локо

30.08.1964 2:0 Локо

25.02.1973 1:0 за Ботев

08.09.1974 7:3 за Локо

29.08.2003 3:2 за Локо

05.03.2004 0:0

Баланс: 6 мача, 4 победи за Локо, 1 победа за Ботев, 1 тъждество, голова разлика 14-7 за Локо

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР