На непедагогическия персонал възнаграждението е 1142 лева 8,9% е средното

...
На непедагогическия персонал възнаграждението е 1142 лева 8,9% е средното
Коментари Харесай

Заплатите на бургаските учители надхвърлиха 2000 лева

На непедагогическия личен състав възнаграждението е 1142 лв.

8,9% е междинното нарастване на заплатите в бургаските учебни заведения тази година, заяви началникът на Регионалното ръководство на образованието в Бургас Петя Петрова. Така възнаграждението на педагогическите експерти в региона към този момент надвишава 2000 лв. и е 2054 лв., а на непедагогическия личен състав е 1142 лв..

Процентът е по-висок от контрактувания в Колективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение в страната за 2024 година (8,4%) и подписан от представители да страната, синдикалните и работодателските организации в системата на 28 декември 2023-та.

Бюджетите на 58 бургаски учебни заведения от общо 137 са им разрешили да покачат заплатите си с повече от 8,4 на 100. Няма фрапантни нараствания, там процентите варират към и малко над 9, уточни Петрова.

От 58-те най-вече са съществени – 27, 14 са междинни, 12 са профилираните и професионалните гимназии, 3 са обединени, а две – начални. Възможност за договаряне на по-високи заплати на равнище учебно заведение дават делегираните бюджети.

От една страна, всяко учебно заведение разполага с годишен бюджет, който се дефинира по формула, най-голяма тежест в която има броят на учениците. Той се умножава по избрания от страната обединен разходен стандарт за прехрана на едно дете. Може да се включат и други съставни елементи.

От друга страна, шефът има пълномощията да ръководи бюджета на учебното заведение си. Държавата следва политика за изпреварващо увеличение на учителските заплати от години с главната цел да реши казуса със застаряващото съсловие на педагозите.

Преди по-малко от 10 години страната ни беше изправена пред угрозата повече от половината и учители напълно скоро да са пенсионери. На въпрос дали тази политика дава резултат

Петя Петрова уточни, че междинната възраст на учителите в Бургаско в този момент е 47 години, само че се вижда подмладяване. За задържането на младите педагози в клас също се работи, в това число посредством наставнически стратегии на национално и общинско равнище.

Източник: БНР
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР