На него са присъствали 81 върховни съдии. С 80 гласа

...
На него са присъствали 81 върховни съдии. С 80 гласа
Коментари Харесай

Съдии от ВКС подразнени от изказване на Магдалинчев заради кандидата им за председател

На него са участвали 81 висши съдии. С 80 гласа „ за “ (във вота не е взела участие самата Захарова), те одобриха следното: „ Пленумът на Върховен касационен съд показва мнение, че претендентът за ръководител на Върховен касационен съд Галина Захарова има качествата по член 170, алинея 4 и алинея 5 от Закон за съдебната власт и показва безапелационна поддръжка за Галина Захарова – претендент за ръководител на Върховния касационен съд, която има нужните качества да отстоява независимостта на съда и на правосъдната власт “ написа още " Лекс "

Причината за този диспозитив е изявление на Боян Магдалинчев пред Нова ТВ от 4 януари 2022 година, когато във връзка процедурата за избор на ръководител на Върховен касационен съд, той съобщи следното: „ За поста има единствено един претендент. Надявахме се да има най-малко още един, това би било добре за вътрешната конкуренция. Ако беше препоръчан подобен от Висш съдебен съвет, щеше да има съществени рецензии. Министърът на правораздаването също се въздържа да предложи човек. Не е наложително обаче да бъде утвърден този един претендент. Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен началник не може да взема решения във значимите моменти, не виждам смисъл от подобен началник. Той би трябвало да умее да отстоява независимостта на правосъдната власт и на съда”.

Именно последните думи са подразнили и тормозили съдии от Върховен касационен съд. „ Притеснена съм от изявите на някои членове на Висш съдебен съвет. Имам поради господин Магдалинчев, който някак завоалирано ми подсказа, че не е наложително да бъде определен нашият претендент, тъй като в случай че той не може да отстоява независимостта на съда и на правосъдната власт и в случай че не може да взема решения във значими моменти, то тогава подобен човек не ни би трябвало. Това извънредно доста ме подразни, несъмнено, само че и тормози. И по тази причина, сътрудници, аз имам предложение, в действителност споделям на глас, че имам терзание и моля да вземем някакво мнение, да заявим изрично освен нашата поддръжка, ние сме я декларирали, само че и това, че препоръчаният от нас претендент е фактически човек, който може и да отстоява и да взема решения “, споделя арбитър Камелия Ефремова.

Колегата ѝ Маргарита Георгиева поддържа предлагането с думите: „ Действително, аз също имам опасения за това какво ще се случи в последна сметка с избора на ръководител на Върховен касационен съд и от позиция на това, че Пленумът на Върховен касационен съд за първи път номинира собствен претендент.

Бих желала фактически да вземем някакво решение или най-малко да имаме подготвеност за някакви дейности, ако Висш съдебен съвет не почете тази номинация.

Зам.-председателят на Върховен касационен съд и началник на Търговската гилдия Дария Проданова също показва опасенията на съдиите за резултата от избора на Галина Захарова. Тя изяснява и какво има поради: „ Опасенията ни не са от открити офанзиви против претендента, който сме номинирали и на които офанзиви по този начин или другояче би могло да се отговори, а от това, което всички усещаме – някакви подмолни придвижвания, някакви подмолни сделки, които вървят по повърхността, които не се отбелязват, които не се озвучават, само че които най-вероятно ще рефлектират при гласуването. Така че, както реши Пленумът за някаква форма на изложение на поддръжка и противоречие с изявлението, че номинираният от нас претендент няма качествата, които са посочени от този или оня. Качествата той ги има, това е несъмнено “.

Дария Проданова е безапелационна, че поддържа арбитър Захарова за поста и прибавя, че се надява Висш съдебен съвет „ да изхожда не от тесните си самостоятелни ползи, от ползите освен на Върховен касационен съд, а и от ползите на качественото правораздаване, качественото правосъдие, качественото законодателство в България “.

Галина Тонева пък разяснява самата процедура с чуването. По думите ѝ тя би имала смисъл, в случай че Съдийската гилдия беше номинирала и втори претендент, тъй като сега Пленумът на Върховен касационен съд изслушва претендента, който самичък е издигнал. „ Намирам, че в претекстовете към предлагането, с което номинирахме арбитър Захарова за ръководител на Върховен касационен съд, задоволително ясно и с висока степен на решителност сме обосновали съществуването на нейните качества, дължими по член 173а, алинея 6 от Закон за съдебната власт, тъй че занапред мъчно бихме могли да изложим нещо доста повече и по-съществено друго от това, което сме споделили в тези претекстове “, прибавя Галина Тонева.

Междувременно Висш съдебен съвет реши изборът за ръководител на Върховен касационен съд да се организира в постройката на Националния институт на правораздаването (НИП). На изключителното съвещание на Пленума на съвета през днешния ден стана ясно, че преобладаващата част от кадровиците ще участват персонално, единствено четирима ще вземат участие онлайн.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обаче изиска от сътрудника си Лозан Панов цялостния протокол от съвещанието на Пленума на Върховен касационен съд, на което Галина Захарова беше номинирана за началник на съда. Чолаков означи, че в предоставения на Висш съдебен съвет документ липсват изявленията на съдиите във връзка с номинацията.

Същевременно министърът на правораздаването Надежда Йорданова и Българската асоциация за Европейско право (БАЕП) поддържаха претендента за ръководител на Върховен касационен съд.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР