На най-високо ниво стана ясно, че поддържането на тесни връзки

...
На най-високо ниво стана ясно, че поддържането на тесни връзки
Коментари Харесай

ЕС след срещата Додик-Путин: Босна и Херцеговина май се отдалечават от европейската перспектива

На най-високо равнище стана ясно, че поддържането на тесни връзки с Русия и Беларус е несъвместимо с европейския път. Това съобщи Европейският съюз (ЕС) ден откакто Милорад Додик, президентът на Република Сръбска, се срещна с съветския президент Владимир Путин.

Това се показва в отговор на Службата на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина на питане от Радио " Свободна Европа " (РСЕ) за срещите на Додик с Путин и президента на Беларус Александър Лукашенко.

„ От Босна и Херцеговина, като страна с ясна и надеждна европейска вероятност, се чака да хармонизира своята външна политика, политика за сигурност и търговия с политиките на Европейския съюз “, се споделя в отговора на Фердинанд Кьониг, представител на Делегацията на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина.

Делегацията на Европейски Съюз акцентира, че " непровокираната военна експанзия на Русия против Украйна, осъществена с поддръжката на Беларус, е жестоко нарушаване на интернационалното право и главните човешки полезности и заплашва европейската и международната сигурност и непоклатимост ".

Дипломатите припомнят, че нашествието сътвори проблеми за Босна и Херцеговина " заради повишаването на цените на храните и силата и нарасналата световна неустойчивост ".

Европейската делегация показва още, че режимите на Путин и Лукашенко са опасност за " сигурността и свободата на личните им жители ", което се илюстрира от неотдавнашната гибел на политически пандизчии - Алексей Навални в Русия и Ихар Ледник в Беларус.

Додик, който е под наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз, сподели на срещата с съветския водач в Казан, че " районен съд отхвърля да се причисли към глобите против Русия макар ежедневния напън ".

Той акцентира положителните връзки на районен съд с Русия и персонално с Путин, до момента в който съветският президент сподели, че връзките сред ентитета на БиХ и Москва са градивни.

Поради съпротивата на чиновници на районен съд, макар че Босна и Херцеговина се съгласи с европейските наказания против Русия, те не бяха приложени.

От началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година това е четвъртата среща сред двамата водачи. Додик е един от дребното европейски политици, които са се срещали с съветски и беларуски представители през този интервал.

От офиса на висшия представител в БиХ по-рано означиха, че „ БиХ се ангажира да следва насоките за сигурност и външна политика на Европейски Съюз “ по пътя си към Европа и че това „ изключва съдействие със страни под наказания “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР