На национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който

...
На национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който
Коментари Харесай

Ангелов: Нямаме недостиг на нито един медикамент за лечение на COVID-19

На национално равнище нямаме дефицит на нито един медикамент, който се употребява за лекуване на пациенти с ковид. Нямаме и характерен медикамент, който се употребява за лекуване на тази вирусна зараза.

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с ръководителя на УС на Български фармацевтичен съюз и представители на търговците на медикаменти.

Медикаментите, които се употребяват, са за профилактика на бактериалните затруднения при тази вирусна зараза, посочи той.

Проф. Ангелов призна, че имат сигнали за дефицит на нискомолекулярни хепарини в страната и по този мотив са основали специфична организация, която ще влезе в действие от през днешния ден.

„ Търговците на едро ще популяризират в аптечната мрежа в страната спомагателни количества нискомолекулярен хепарин, тъй че да има регулярно съществуване на подобен медикамент в аптеките “, сподели здравният министър.

„ Бременните дами, които имат изписан подобен медикамент, би трябвало да отидат с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното проучване, направено в лаборатория в аптеката, с цел да го получат “, посочи Ангелов.

Това се прави с оглед да не се злоупотребява с наличните количества на този медикамент.

До края на дни на уеб страницата на Изпълнителната организация по медикаментите ще бъде качен лист с всички аптеки на територията на страната, в които ще бъдат разпределени спомагателните количества. Ще има посочен и телефон, на който бременните дами да могат да се свържат с търговците на едро.

Здравният министър изясни още, че се следи нещо доста притеснително.

„ Българските жители, водени от нерационални решения и от страха, изкупуват всеобщо медикаментите, които са на пазара с изказванията, че лекуват ковид. На територията на страната имаме задоволително количество Азитромицин “, разясни Ангелов.

В аптеките той се среща под имена, които не се знаят от хората и по тази причина има количества от него. Той прикани хората да не се самолекуват с него, без да им е постановен от доктор, тъй като е извънредно рисков и води до тежки последствия в бъдеще във връзка с антибиотичната устойчивост.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР