на начислена база е 2,9% от БВП към края на

...
на начислена база е 2,9% от БВП към края на
Коментари Харесай

Любомир Каримански: Бюджетният дефицит на начислена база е 2,9% от БВП


на начислена база е 2,9% от Брутният вътрешен продукт към края на 2022 година Това сподели в предаването „ 120 минути “ съветникът към Министерство на финансите Любомир Каримански.

„ “ не е банка, тъй като няма лиценз от регулаторните органи нито в Европейски Съюз, нито в Съединени американски щати. Не може да е банка. В света съществуват два вида разделяне на дейностите по отношение на криптоактивите и с като цяло с финансовите услуги. В Европа сме регулаторно насочени, т.е. разчитаме, че регулацията ще бъде водеща. В Азия и Съединени американски щати са по-пазарно насочени “, изясни той.

Каримански не може да се ангажира с твърда позиция, дали изнасянето на този случай в публичното пространство е повлияло по някакъв метод на президента Румен Радев при взимането на решение за третия мандат. Той обаче сподели, че тъкмо това е чувството в обществото – че той се е повлиял от това по някакъв метод.

„ За 2022 година на начислена база е 2,9% от Брутният вътрешен продукт. Ние сме в границите на 3%. Но в случай че приказваме за касова основа, това са пари в наличност в страната към края на 2022 година, имаме недостиг от 3,3%, само че забележете на графиката, че има 2,3% (които са в размер на 3,7 млрд.) средства от Европейски Съюз, които не са усвоени към края на предходната година, поради неналичието на промени “, сподели още той.

Снимка: bTV


Каримански уточни също по този начин, че пред Народното събрание седи сериозна законодателна активност, с цел да могат да се усвоят отпуснатите от Европейски Съюз пари. Страната ни би трябвало да извърши общо 66 критерия.

Той уточни, че все още сме изпълнили единствено 21, т.е. би трябвало да се работи по останалите 45 критерия, които са свързани най-вече със – като да вземем за пример закона за електронното ръководство и влизането в действие на промени в закона за енергетиката и в подзаконовите актове по отношение на енергийната беднотия.

Големият въпрос за него е дали би трябвало да се отвори или не. Ако той се отвори, това ще забави процеса по приемането на европейското финансиране.

Вижте повече във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР